Huawei tvrdi da nije kriv za kršenje američkih sankcija Iranu

Foto: EPA

VELIKA kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei rekla je danas pred saveznim sudom u njujorškoj četvrti Brooklynu da nije kriva za kršenje američkih sankcija protiv Irana, na raspravi na koju nije došla njezina financijska direktorica Meng Wanzhou koja je trenutačno u Kanadi.

Huawei i njegovu podružnicu Huawei Device USA, koja se također izjasnila da nije kriva, zastupali su njihovi odvjetnici. Druga podružnica kineske kompanije, Skycom Tech, nije imala zastupnika pa se nije mogla očitovati o svojim namjerama pred sucem Ramonom Reyesom.

Ta su tri pravna subjekta optužena krajem siječnja, a protiv Huaweija je podignuta optužnica s trinaest točaka u vezi s navodnim povredama američkih sankcija protiv Irana. Kći osnivača drugog po veličini proizvođača pametnih telefona Meng Wanzhou optužena je tek po četiri točke.

Optužena Meng je u kućnom pritvoru

Huawei je, navodi se u optužnici, preko Skycoma skrivao svoje poslovanje s Iranom.

I dvije njegove podružnice, Huawei Device USA i Huawei Device Ltd, krajem siječnja su u odvojenom postupku optužene za zločinačko udruživanje radi krađe industrijske tajne.

One su se krajem veljače na saveznom sudu u Seattleu izjasnile da nisu krive. Suđenje im treba početi u ožujku iduće godine.

Meng koja danas nije imala zastupnika na raspravi trenutačno je u kućnom pritvoru u Kanadi i za njom su Sjedinjene Države izdale nalog za izručenje. Sljedeće saslušanje kineske čelnice zakazano je za 8. svibnja u Vancouveru, ali još nije određen nadnevak za proučavanje predmeta o meritumu stvari.

Kina: Ovo je pokušaj uništenja Huaweija

Peking tvrdi da su uhićenje Meng 1. prosinca, kućni pritvor i postupak izručenja pokušaj uništenja te vodeće telekomunikacijske kompanije.

Nakon uhićenja Meng kineske vlasti su na svom teritoriju uhitile dvoje kanadskih državljana pod optužbom za špijunažu, a trećeg je kineski sud osudio na smrt. No, Peking tvrdi da ti postupci nisu povezani sa slučajem Huawei koji se događa u prilikama trgovinskog rata između Kine i SAD-a.

Pročitajte više