Huligani i jučer demolirali po Beogradu

HULIGANSKE bande i jučer su uništavale izloge i objekte po Beogradu, a u intervenciji policije uhićeno je nekoliko osoba. Srpski premijer Koštunica pozvao je na prekid uličnih nereda i uništavanja imovine, javlja B92.

Na meti huligana našao se restoran McDonald'sa na Zelenom vencu u kojem su bili gosti. Nakon što su restoranu prišli nasilnici, izdvojeni iz mase od nekoliko stotina demonstranata, gosti su pobjegli van. Zatim je počelo uništavanje restorana, što je nakon nekoliko minuta intervencijom prekinula žandarmerija.

Huligani su se zatim razbježali, a najmanje jedan od njih je uhvaćen i priveden zbog uništavanja imovine.

Navijači kao predvodnici nereda

Sukobi demonstranata i policije počeli su oko 15 sati ispred zgrade vlade Srbije. Tamo je policija spriječila skupinu od nekoliko stotina pretežno mlađih ljudi, među kojima su uglavnom bili navijači, da se probiju prema zgradi američke ambasade u Ulici kneza Miloša.

Demonstranti i huligani su zatim kamenovali policijski kordon, nakon čega su se uputili prema centru Beograda uništavajući pri tome izloge, prometne znakove i semafore.

Policija je intervenirala protiv nasilnika na Brankovom mostu te u parku na novobeogradskoj strani. Nekoliko osoba je uhićeno uz upotrebu sile.

Prekinimo s uništavanjem

Srpski premijer Vojislav Koštunica, koji je proteklih dana u više svojih govora žestoko kritizirao Sjedinjene Države zbog potpore neovisnosti Kosova, jučer je pozvao na prekid rušilačkih demonstracija i rekao kako se uništavanjem ne pomaže ni Srbiji ni naporima za obranu Kosova.

"Pozivam sve građane na veliki mirni protest pod nazivom Kosovo je Srbija, koji će državne institucije i parlamentarne stranke održati u Beogradu 21. veljače u 17 sati ispred Doma narodne skupštine", navodi se priopćenju Koštuničinog kabineta.

Nakon prosvjeda će biti organizirana šetnja do hrama svetog Save, gdje će u 19 sati biti održana molitva za spas Kosova.

"Dogovor o tom velikom i mirnom protestu postignut je na sastanku parlamentarnih stranaka - Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke. Moramo na najbolji način braniti Srbiju i Kosovo", zaključio je Koštunica.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više