Afganistan prvi službeno priznao Kosovo, neslužbeno priznanje SAD-a

JEDAN dan nakon što je na svečanoj sjednici kosovskog parlamenta usvojena deklaracija o neovisnosti, Kosovo je primilo prvo priznanje.

> Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka najavile priznavanje Kosova

Prvo službeno priznanje stiglo je iz Afganistana; "Podupiremo odlučnost kosovskog naroda i priznajemo neovisnost Kosova", stoji u kratkom priopćenju afganistanskog ministarstva vanjskih poslova.

Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush rekao kako priznaje deklaraciju kosovske neovisnosti, ali to nije i službeno priznanje američke vlade, kao što su neke svjetske agencije isprva prenijele.

Američki se predsjednik nalazi u afričkoj turneji, a u Tanzaniji je rekao "Kosovari su sada neovisni".

"To je nešto što sam zagovarao zajedno sa svojim kabinetom." - rekao je Bush u intervjuu NBC-u.

Jučer je povodom proglašenja neovisnosti rekao kako će SAD nastaviti raditi sa saveznicima kako bi se učinilo najviše što je moguće da se izbjegne nasilje nakon odluke Kosova da proglasi državnu nezavisnost.

Bush je također izrazio nadu kako odluka kosovskih vlasti neće voditi daljnjem nasilju u regiji. Dodao je kako Srbija u Sjedinjenim državama i dalje može računati na prijatelja.

No, Busheva izjava ne odražava službeni stav američke Vlade, tako da će službeno priznanje od strane SAD-a Kosovo ipak morati još malo pričekati.

Uskoro priznanja iz Australije i Japana

Skoro priznanje neovisnosti najavili su i Australija i Japan, Indonezija i Novi Zeland su suzdržani, a Šri Lanka smatra kako bi priznanje neovisnog Kosova moglo predstavljati ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

Bivša sovjetska država Azerbejdžan danas je najavila kako neće priznati Kosovo.

U Srbiji novi prosvjedi

Unatoč Bushevim prijateljskim porukama, Srbi među glavnim krivcima za službeni gubitak Kosova vide, između ostalih, upravo SAD, ali i druge europske zemlje koje zagovaraju priznanje Kosova.

U Beogradu su u tijeku studentski prosvjedi protiv proglašenja neovisnosti i priznanja kosovske republike. Zasad nitko ne zna hoće li se današnji prosvjedi pretvoriti u brutalno nasilje kako se sinoć moglo vidjeti na ulicama srpske prijestolnice.

Očekuje se da će nakon Sjedinjenih Država i druge zemlje priznati Republiku Kosovo, što će nesumnjivo potaknuti novi val oduševljenja i slavlja na samom Kosovu.

I.K./P.V
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara