Humanitarna pomoć Aziji je i političko pitanje

Fantastičan zanos kojim se najavljuje pomoć azijskim zemljama pogođenima razornim tsunamijem ima i svoje naličje, piše francuska agencija France presse upozoravajući da je katastrofa ukazala na suparništva i borbe za utjecaj između Sjedinjenih Država, Ujedinjenih naroda i Europe.

Dosad neviđena katastrofa što je 26. prosinca pogodila jugoistok Azije, djelomice i neke afričke zemlje, presedan je i po međunarodnoj dimenziji, jer su žrtve pripadnici čak 51 nacije.

Američki predsjednik George W. Bush morao je višestruko povećati prvotno obećanu svotu povisivši je na 350 milijuna dolara, nakon kritika Ujedinjenih naroda zbog sporosti američke reakcije i "škrtosti" bogatih zemalja.

Njegov državni tajnik Colin Powell kritizirao je pak takmičenje u najavljivanju pomoći kazavši da se pojedine zemlje "ponašaju kao da su na dražbi svakodnevno izvikujući veću cijenu ne bi li istisnule druge takmace".

Stručnjaci za humanitarna pitanja žele vjerovati da će obećanja donatora doista biti ispunjena.

Ukupno su vlade obećale pomoć u iznosu od dvije milijarde dolara, odnosno 1,49 milijardi eura.

"Nema obećanja koja su bila poštivana stopostotno i na vrijeme", upozorava Calestous Juma, profesor za međunarodni razvoj na sveučilištu Harvard koji se ipak nada da će ovoga puta biti drukčije jer "duh u kojem se obećaje pomoć je bez presedana. Valja pretpostaviti da obećanja daju osobno šefovi država i vlada a ne birokrati".

Neke su države iznijele zamisao o donošenju "Marshallova plana" za Aziju po uzoru na američki plan obnove Europe nakon II. svjetskog rata, piše agencija napominjući da politika neće izostati s donatorskih konferencija.

Prva će se održati u četvrtak u Džakarti i na njoj će sudjelovati glavni tajnik UN-a Kofi Annan, američki državni tajnik Colin Powell te japanski premijer Junichiro Koizumi, a druga je predviđena za 11. siječnja u Ženevi pod okriljem UN-a.

No rivalitet se pojavio i u Aziji u kojoj se Japan i Kina bore za prvo mjesto, ocjenjuje France presse navodeći da je Kina, država u punoj ekspanziji i sve sigurnija u sebe, predložila 60,5 milijuna dolara pomoći, što je znatna svota za zemlju u razvoju, a bogati je Japan na to uzvratio obećanjem rekordnih 500 milijuna dolara.

Indija, koja i sama ima 15.000 žrtava katastrofalnog vodenog vala tsunamija, ponosno je odbacila pomoć drugih zemalja i predložila pomoć susjedima, među kojima su Tajland i Indonezija, države s većim prihodom po stanovniku od Indije.

"Odmah nakon katastrofe, pojavio se golemi val potpore i suosjećanja. No postoji opasnost da se obećanja zaborave čim se ugase svjetla reflektora", kazala je glasnogovornica humanitarne organizacije Oxfam Helen Palmer.

A sveučilišni profesor izrazio je žaljenje što se "aktualna rasprava vodi oko iznosa pomoći ali ne i oko sredstava kojima će se osigurati da se takve katastrofe ne ponove".

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više