HURIN i ZAMP potpisali ugovor o uvjetima radijskog emitiranja glazbe

Hrvatska udruga radija i novina (HURIN), koja okuplja 117 radijskih postaja, i Udruga za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) potpisali su danas šestogodišnji Ugovor o uvjetima radijskog emitiranja glazbe.

Članice HURIN-a tim su Ugovorom stekle pravo na legalno emitiranje glazbe u radijskom programu, a omogućeno im je da same izaberu hoće li naknade za autorska muzička prava plaćati po paušalu ili u postotku od prihoda, kaže se u zajedničkom priopćenju HURIN-a i ZAMP-a, stručne službe Hrvatskog društva skladatelja.

Ugovor su potpisali direktor ZAMP-a Tomislav Radočaj i predsjednik HURIN-a Branko Ostrički.

Potpisnice Ugovora suglasile su se da je prosječan udio glazbe u programima radio postaja 80 posto, te da u sljedećem šestogodišnjem razdoblju treba postići da autorska, izvođačka i diskografska naknada zajedno iznose 8 posto prihoda pojedine radijske postaje, odnosno 6,4 posto za članice HURIN-a koje su potpisom Ugovora sa ZAMP-om dobile popust.

U HURIN-u i ZAMP-u zaključuju da tako uređeni budući odnosi pridonose razvoju zaštite autorskog prava u Hrvatskoj i približavanju standardima Europske unije na tom području.

Pročitajte više