HUS: Hitno sazvati skupštinu vjerovnika dugoratske "Dalmacije" novi stečajni upravitelj i stečajni sudac

DOPREDSJEDNIK Središnjice Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević danas je u Splitu izjavio kako je potrebno hitno sazvati skupštinu vjerovnika dugoratske "Dalmacije" te izrazio zadovoljstvo što je splitski Trgovački sud brzo donio rješenje kojim se do daljnjega zabranjuju sve aktivnosti u stečajnom postupku.

Od predsjednika Trgovačkog suda Ive Bakalića Hina doznaje da je Sud imenovao novoga stečajnog suca i stečajnog upravitelja za dugoratsku "Dalmaciju", Antu Čapkuna i Vedrana Šeparovića, koji će dužnosti preuzeti sutra. Bakalić je također kazao kako će u svim predmetima i stečajnim postupcima, u kojima na Trgovačkom sudu sudjeluje troje pritvorenika, biti imenovani novi ljudi.

Na tiskovnoj konferenciji HUS-a Matijašević je pak podsjetio da je rješenje Trgovačkog suda kojim se zabranjuju sve aktivnosti u stečajnom postupku doneseno pošto je prije dva dana stečajnoj upraviteljici Blanki Tuđen-Mazuth, pomoćniku joj Neni Baniću i vanjskom revizoru Miljanu Buljanu, osumnjičenima za primanje mita od 300 tisuća eura, određen jednomjesečan pritvor. Kaznenom prijavom je obuhvaćen i stečajni sudac Damir Čudina.

Rješenjem Trgovačkog suda iz kruga tvornice udaljene su sve osobe i donesena zabrana iznošenja bilo kakve imovine, rekao je Matijašević. Sada očekujemo da će Trgovački sud imenovanjem novog stečajnog upravitelja i stečajnog suca, prihvatiti da se hitno sazove skupština vjerovnika koja mora odlučiti o daljnjem vođenju stečajnog postupka, od kojeg, kazao je, očekujemo da će prvi u isplatnom redu biti radnici.

Radnici "Dalmacije" do sada su u nešto više od dvije godine trajanja stečajnog postupka dobili samo 30-ak posto priznatih tražbina. Također ćemo, kazao je Matijašević, uporno tražiti od sudaca na Trgovačkom sudu da točno i nepristrano utvrde sve nezakonitosti u tvornici prije stečajnog postupka i u tijeku njega, te da o nalazima redovito izvješćuju policiju i državno odvjetništvo.

(Hina) em vkn

Pročitajte više