HUS PROTIV UVOZA stranih RADNIKA

Hrvatska udruga sindikata (HUS) oštro se protivi vladinoj odluci koja je, u konzultaciji sa Zavodom za zapošljavanje, odobrila uvoz oko 700 radnika iz inozemstva, pretežno za potrebe rada u brodogradilištima, izjavili su danas u Splitu dopredsjednik HUSa Ozren Matijašević i član predsjedništva tog sindikata zadužen za brodogradnju Zvonko Šegvić. L

"Najviše nas iritira što je u službenom glasniku (u Narodnim novinama) u kojemu je objavljena ta odluka, navedeno kako su svi sindikati pristali na uvoz radne snage, što nije točno", kazao je Zvonko Šegvić na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je prije takve odluke trebalo pričekati razvoj situacije u riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac", koje će najvjerojatnije u stečaj, i u kojem će kvalificirani brodograđevni radnici ostati bez posla.

Ozren Matijašević smatra kako je jedino rješenje za brodogradilišta da se u njima "smanji rad na crno i deficitarnim radnicima poveća plaće".

"Naši radnici sigurno neće ići u Italiju i Njemačku ako budu pristojno plaćeni. Dovoljno je da dobiju ono što dobivaju uvezeni radnici iz inozemstva", rekao je Matijašević.

Dodao je kako je trenutačno na Zavodu za zapošljavanje čak 1100 brodograđevnih radnika, među kojima ima i onih s najtraženijim zanimanjima u brodogradnji, primjerice montera, varioca i cjevara.

(Hina) merc sp

Pročitajte više