HUS se priključuje akciji za zabranu rada trgovina nedjeljom

HRVATSKA udruga sindikata (HUS) podržava javnu kampanju za zabranu rada nedjeljom, a svoj je prijedlog izmjena Zakona o trgovini uputila prošli mjesec nekolicini saborskih zastupnika, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

"Nijedan od osmorice zastupnika nije se očitovao o HUS-ovu prijedlogu, u kojem se traži izmjena samo jednog zakonskog članka kroz propisivanje zabrane rada nedjeljom i blagdanom", kazao je predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak.

Mučnjak se nada da bi zastupnici nakon javne inicijative Caritasa mogli razmotriti HUS-ov prijedlog i uputiti ga u proceduru.

HUS smatra da je rad trgovina u Hrvatskoj prešao u anarhiju jer pojedini trgovci rade od 0-24 sata, subotama, nedjeljama i blagdanima, a radnici umjesto zakonom utvrđenog uvećanja plaće i slobodnih dana - neplaćeno rade prekovremeno.

U Hrvatskoj je registrirano oko 46.000 trgovina i trgovačkih obrta s oko 270.000 zaposlenih, od čega 75 posto žena.

"Rad nedjeljom ženama oduzima i ono malo vremena koje mogu posvetiti obitelji", kaže Mučnjak napominjući da u većini europskih zemalja trgovine nedjeljom ne rade.

Po sindikalnim podacima, u deset zemalja Europske unije, među kojima su Njemačka, Francuska, Austrija i Italija, rad nedjeljom je zabranjen, dok je dozvoljen u četiri - Irskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj i Portugalu. U Španjolskoj je rad nedjeljom dozvoljen samo u turističkoj sezoni, a u Grčkoj ni tada.

Predsjednik sindikata zaposlenika "Dione" Ante Mamić ističe kako nema nikakva razloga da nedjeljom radi, primjerice, trgovina za prodaju cementa i građevinskog materijala "Gramat", a trgovci produljenim radom samo jedni drugim stvaraju nelojalnu konkurenciju, bez dodatne zarade.

Odbacio je tvrdnje nekih poslodavaca da bi zbog zabrane rada nedjeljom morali otpustiti dio radnika jer, tvrdi, većina njihovih radnika radi prekovremeno pa bi državna inspekcija sigurno utvrdila manjak radnika, a ne višak.

Državnom inspektoratu otežan je nadzor nad trgovinama jer radno vrijeme trgovina odobravaju općine i gradovi, umjesto da se regulira na državnoj razini, drži HUS.

Po HUS-ovom prijedlogu radno vrijeme bi iznimno bilo uređeno za trgovine na prometnim i za turizam važnim mjestima, kao što su kolodvori, granični prijelazi, kiosci za prodaju novina te pojedine trgovine u turističkoj sezoni, a o tome bi odlučivao ministar zadužen za tu djelatnost.

Pročitajte više