HUS: Tvrtka za razminiranje nema novca za plaće pirotehničara

HRVATSKA udruga sindikata (HUS) upozorila je danas Vladu da tvrtka za humanitarno razminiranje Mungos ne može osigurati sredstva za isplatu plaća za rujan, te zamolila potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor da to pokuša riješiti.

U pismu upućenom Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo, HUS upozorava kako je stanje u jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje takvo da bi moglo doći do pokretanja stečaja tvrtke koja gotovo da nema svoje imovine.

Mungos je do rujna ove godine bio u vlasništvu državne tvrtke AKD, a nakon toga je Vladinom odlukom prebačen u portfelj Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Tvrtka zapošljava 265 radnika, od čega 186 pirotehničara, 72 pomoćna radnika i 15 radnika u Upravi.

Nakon prebacivanja Mungosa u HFP imenovan je novi Nadzorni odbor koji je prije desetak dana za v. d. predsjednika Uprave imenovao Željka Pišćenca, dotadašnjeg radnika tvrtke.

Pišćenac ima potporu zaposlenih, ali bez pomoći države teško će izvući Mungos iz krize, rekao je Hini Dražen Kiš, predsjednik Sindikata zaposlenih na humanitarnom razminiranju, koji je član HUS-a.

Problemi su nastali prije svega jer je lani cijena razminiranja pala na prosječno šest kuna po četvornom metru, dok je još u 2002. godini iznosila 11,4 kuna po metru.

To je posljedica manjih proračunskih sredstava, izostanka planiranih sredstava iz donacija i smanjenja sredstava za razminiranje iz javnih poduzeća, kao i velikog broja tvrtki za razminiranje koje su na natječajima nudile nižu cijenu od realne kako bi osigurale bilo kakav prihod, upozoravaju sindikalci.

Nerealno spuštanje cijene razminiranja najviše je pogodilo Mungos zbog njegovih velikih kapaciteta, što je dovelo do gubitaka i neispunjavanja financijskih obveza prema dobavljačima, državi i radnicima.

Prihodi su ove godine 13 posto manji nego lani, rashodi su niži za 10 posto, a nepodmirene obveze iznose oko 39 milijuna kuna od čega devet milijuna kuna za plaće radnika (za plaće mjesečno treba 4,5 milijuna kuna).

Potraživanja iznose oko 12 milijuna kuna od čega na Hrvatske autoceste otpada 8,5 milijuna kuna.

Kako bi se osiguralo smanjenje troškova u razminiranju i pozitivno poslovanje Mungosa, sindikat predlaže da Mungosovi pirotehničari ubuduće rade pretraživanje terena za Hrvatski centar za razminiranje, a plaće primaju iz državnog proračuna.

Sindikat je s tim prijedlogom upoznao predsjednika Savjeta HCR-a Đuru Brodarca i potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor, ali nije dobio odgovor.

Stoga Sindikat zaposlenih na humanitarnom razminiranju moli Jadranku Kosor, koja im je dosad pomagala, da pokuša riješiti probleme u financiranju Mungosa, kazao je Kiš.

Pročitajte više