Huti: Ostvarili smo veliku pobjedu, brodovi više ne mogu prema Izraelu

Foto: EPA

Vođa jemenskih Huta rekao je danas da je ta militantna skupina uspjela spriječiti brodove povezane s Izraelom da prođu kroz Adenski zaljev tijekom prošlog tjedna, piše Reuters.

"Amerikanci i Britanci nisu uspjeli osigurati prolaz nijednom brodu koji je išao prema Izraelu. Nisu bili u stanju zaštititi te brodove. Više ne mogu zaštititi ni američko-britanske brodove, ovo je prava i velika pobjeda za nas", rekao je Malik al-Houthi u televizijskom govoru.

Adenski zaljev je dio Arapskog mora između južne obale Arabije i Afrike, a s Crvenim morem ga spaja prolaz Bab al-Mandab. Važnost zaljeva porasla je nakon otvaranja Sueskoga kanala, a njime prolaze brodovi između Europe, istočne Afrike, Indije, Dalekog istoka i Australije te Perzijskog zaljeva i Europe

Solidarnost s Palestincima

Militanti Huti, koji kontroliraju najnaseljenije regije Jemena, više su puta projektilima gađali međunarodne trgovačke brodove od sredine studenoga. Njihove su mete bila plovila s komercijalnim vezama sa Sjedinjenim Državama, Britanijom ili Izraelom, prema izvorima iz brodarstva i osiguranja.

"Izraelska, američka i britanska agenda nastoji okončati palestinsko pitanje", rekao je Al-Houthi. Operacije Huta u Crvenom moru, rekao je, bile su "legitimne kako bi pomogle ljudima Gaze i završile nametnutu opsadu".

Huti od početka tvrde da su gađali brodove u znak solidarnosti s Palestincima zbog rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Napadi su potaknuli nekoliko kompanija da zaustave putovanja Crvenim morem i odluče se za dužu i skuplju rutu oko afričkog kontinenta, a američki i britanski ratni zrakoplovi izveli su osvetničke napade gađajući ciljeve u Jemenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.