Hvarski gradonačelnik zatražio blokadu dionica Sunčanog Hvara

PJERINO BEBIĆ, gradonačelnik Grada Hvara, Trgovačkom sudu u Splitu uputio je službeni zahtjev za blokadom dionica Sunčanog Hvara sve dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi u toj hotelsko-turističkoj tvrtki.

Bebić je svoj potez opravdao željom da zaštiti imovinu tvrtke. Dodao je kako bi Trgovački sud na njegov zahtjev mogao odgovoriti do 20. ožujka do kada će se održati i dioničarska skupština zakazana za 13. ožujka.

Podsjetimo, hvarski je gradonačelnik prije tjedan dana stavio veto na odluku Gradskog vijeća Hvara koje je prihvatilo prijedlog ministra gospodarstva Damira Polančeca o famoznom spasonosnom rješenju za Sunčani Hvar.

Polančecove mjere

Polančec je nedavno posjetio Sunčani Hvar te je predložio da se u sklopu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa gradu u stopostotno vlasništvo dodijeli hotel Sirena koji se sada nalazi u sklopu konzorcija Sunčani Hvar.

Ministar je također predložio da se iz sastava Sunčanog Hvara izdvoji hotel Dalmacija koji bi pripao Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji, a služio bi smještaju umirovljenih svećenika.

Sunčani Hvar, koji je u većinskom vlasništvu luksemburške Orco grupe, zauzvrat bi dobio dionice iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju koje bi potom bile usmjerene u plaće uposlenika Sunčanog Hvara kao i podmirivanje prispjelih obveza te razvoj tvrtke.

Neka narod odlučuje

Iako je Gradsko vijeće Hvara Polančecov prijedlog prihvatilo, Bebić je stavio veto na odluku tražeći da se o prijedlogu izjasne Hvarani i to na referendumu.

Bebić je također rekao da smatra kako Hrvatska vlada nije ukinula odluku iz studenog 2007. godine prema kojoj će Gradu Hvaru pripasti 25 posto plus jedna dionica Sunčanog Hvara.

Sukladno tome, Bebić je predložio referendumsko pitanje koje bi trebalo glasiti: "Jeste li za to da grad Hvar odustane od zahtjeva za 25 posto + 1 dionica trgovačkog društva Sunčanog Hvara d.d., u zamjenu za vlasništvo trgovačkog društva Sirena d.d.?"

Bebić je stavljanjem veta došao u sukob s predsjednikom Gradskog vijeća Sergiom Bracanovićem koji tvrdi da je odluka o vetu nezakonita. Bebić pak tvrdi da odluka Gradskog vijeća nije pravovaljana čime su stvoreni idealni uvjeti za nastavak trakavice zvane Sunčani Hvar.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više