HVIDRA podnijela tužbu protiv zagrebačke policije

ZAGREBAČKA udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata podijela je tužbu protiv policije zbog, kako tvrde, nelegalnog upada u prostorije Udruge u Slovenskoj ulici.

"Vidjeli ste da su oni zaista ušli. Nisu imali nikakvo opravdanje, nitko im se nije suprostavio niti su imali nalog. Nisu imali razloga onako prema meni i bilo kome ovdje ovako postupati." - kazao je predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža.

HRT javlja kako je tužba podignuta protiv načelnika PU zagrebačke i više službenika, a razlog je njihov navodni nelegalni upad u prostorije  udruge. Osim tužbe, HVIDRA traži i smjene u zagrebačkoj policiji.

U razgovoru s glasnogovornikom MUP-a Zlatkom Mehun, nismo uspjeli doznati kakav je službeni stav Ministarstva unutarnjih poslova oko podizanja tužbe.

"Ne mogu tužbu komentirati, jer je nisam vidio." - kazao je Mehun u razgovoru za Index.

HRT je uz vijest o tužbi objavio i audio zapis razgovora predsjednika zagrebačke HVIDRE Ivana Pandže s policijskim službenicima koji snimljen mobitelom.

"Nedvojbeno je da su policajci u upadu u prostorije zagrebačke HVIDRA-e postupili sukladno zakonu i primjenjujući svoje ovlasti, a predmet istrage unutarnje kontrole, koja još nije dovršena, je taktika policijskog postupanja." - izjavio je za Hinu Mehun u srijedu poslijepodne.

"Ono čime se još bavi unutarnja kontrola je taktika postupanja, gdje prve procjene govore da se možda moglo postupiti taktičnije i da se možda mogao naći drugačiji način za rješavanje cijelog slučaja." - kazao je Mehun.

Mehun je dodao da se dok svi izvidi nisu gotovi ne može se prejudicirati ničiju odgovornost.

Glasnogovornik MUP-a je kazao kako se u javnosti oko cijelog slučaja stvarala kriva slika, jer se, kako kaže, manje obraća pozornost da su dvojica građana policijskim službenicima u civilu prije intervencije zapriječili ulazak u javni prostor, na što nisu imali pravo.

Podsjetimo, u prostorije prostorije zagrebačke HVIDRA-e u Slovenskoj ulici policija je upala kako bi spriječila prikazivanje snimke svjedočenja zaštićenog svjedoka pred Haškim sudom. Tada su uhićeni predsjednik podružnice Ivan Pandža, član udruge Ante Jurendić i novinar Domagoj Margetić, koji je ranije najavio da će prikazati snimku.

Index.hr/HRT/Hina

Pročitajte više