HVIDR-a sutra blokira ceste zbog presude generalu Norcu

UDRUGA hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRa) u suradnji sa središnjim Stožerom hrvatskih branitelja sutra će u čitavoj zemlji između 12 i 16 sati blokirati pojedine prometnice u znak prosvjeda protiv presude generalu Mirku Norcu i ostalima iz tzv. "gospićke skupine, najavila je HVIDR-a na današnjoj konferenciji za novinare .

Sutrašnja blokada je i u znak protivljenja protiv svih neopravdano optuženih hrvatskih branitelja, prvenstveno generala Hrvatske vojske, rekao je predsjednik HVIDR-e Damir Varaždinac.

Pozvao je članove HVIDR-e da se jave svojim županijskim ili gradskim podružnicama koje će ih organizirati za sutrašnji prosvjed, a branitelje i građane da im se priključe.

Varaždinac je rekao da je presuda Norcu donijeta po diktatu međunarodne zajednice i da govori u prilog tezi onih koji tvrde da su Srbi uzeli oružje u ruke zbog ugroženosti i dodao da niti jedan srpski pobunjenik za ratni zločin nije dobio tako tešku kaznu.

Naveo je da je nakon presude generalu Norcu Haag odmah zatražio da se generalu Janku Bobetku mora uručiti optužnica, iako se zna u kakvom je zdravstvenom stanju.

Sutrašnji prosvjed, rekao je, nije pritisak na sudsku vlast i Vrhovni sud kojeg je pozvao da razmotri sve stvarne dokaze u slučaju "gospićke skupine".

Predsjednik Središnjeg stožera hrvatskih branitelja Mirko Čondić rekao je da je presudom "institucionalizirana kriminalizacija Domovinskog rata".

"Sramno držanje vlastodržaca u slučajevima generala Ademija, Bobetka i Gotovine kao i nebriga za nove potencijalne optuženike pokazuju namjeru vlasti da za račun tuđih interesa i balkanske regionalne suradnje nametnu hrvatskom narodu hipoteku ratnog zločina", rekao je Čondić.

Dodao je da se ogorčene hrvatske branitelje i većinu naroda želi proglasiti snagama koje ne priznaju sudske odluke, a da su se iz usta nekih infantilnih ministara čule tvrdnje o ugrožavanju turističke sezone. To s prijezirom odbacujemo, poručio je.

Govoreći u ime HVIDR-e Sinj i Udruga iz Domovinskog rata Sinja, Dražen Pavlović osudio je presudu generalu Norcu. Podnijet će on taj križni put herojski i viteški kao dosada, rekao je.

Nakon toga "rekao je da ima poruku cetinskog kraja za gospodu Mesića, Račana, Manolića i ostale - da što prije doručkuju s drugom Đinđićem jer to je jedini spas hrvatske države za koju smo se mi borili i izborili".

Po završetku konferencije za novinare Varaždinac i Čondić izjavili su da je to Pavlovićev privatni istup.

Pročitajte više