HWR: Afrička unija u Darfuru mora razmjestiti vojnike

AFRIČKA unija bi u sudanskoj regiji Darfur morala što prije razmjestiti oko 3500 vojnika kako bi se zaštitilo lokalno stanovništvo, kaže se u pismu što ga je organizacija za obranu ljudskih prava Human Rights Watch (HWR) u srijedu poslala nigerijskom predsjedniku Olegunu Obasanju.

"Hitno je potrebno u ruralna područja Darfura poslati 3500 vojnika Afričke unije. Tu instituciju također pozivamo da od UN-ova Vijeća sigurnosti zatraži jasan mandat za zaštitu civila u spomenutoj regiji", kaže se u pismu što ga je direktor za Afriku pri HWR-u Peter Takirambudde uputio Obasanju koji trenutačno obnaša dužnost predsjednika UA.

Sukobi u području Darfura počeli su u veljači 2003. kad su pobunjenici od vlasti zatražili da se ta sudanska regija prestane marginalizirati te da joj se omogući veća zastupljenost u korištenju prirodnih resursa zemlje.

UN je nedavno potvrdio da je humanitarna situacija u području Darfura u ovome trenutku najkritičnija na svijetu. Do sada je poginulo ili je od posljedica gladi li bolesti umrlo više od 70.000 ljudi, a 1,5 milijun ih je bio prisiljen pobjeći iz domova.

Foto: FAH

Pročitajte više