Hypo Real Estate pred slomom

HYPO REAL ESTATE, druga po veličini njemačka hipotekarna banka, nalazi se pred slomom nakon što se konzorcij banaka povukao iz pregovora o konsolidaciji. Navedena banka nema nikakve veze s Hypo-Alpe-Adria bankom koja posluje u Hrvatskoj.

Vijest dolazi nedugo nakon što čelnici Britanije, Francuske, Njemačke i Italije na jučerašnjem samitu u Bruxellesu nisu uspjeli postići čvrst dogovor o konkretnim mjerama za konsolidaciju bankovnog sektora na europskoj razini.

Konzorcij u kojem se nalazi Bundesbank, njemačka savezna banka, te Deutsche Bank, je u ponedjeljak najavio 35 milijardi eura "težak" plan financijske konsolidacije HRE-a. U četvrtak je plan podržala i Europska komisija.

Međutim, sinoć je najavljeno kako od toga neće biti ništa, jer, kako javljaju njemački mediji, "dubinska analiza poslovanja" je otkrila kako su problemi HRE-a daleko teži nego što se očekivalo. Prema tim navodima, da bi se HRE uistinu podigao na noge, do kraja 2009. bi trebalo upumpati čak 100 milijardi eura.

Još jedan pokušaj spašavanja

Njemačko ministarstvo financija danas je priopćilo kako radi na novom  pokušaju spašavanja navedene hipotekarne banke. Ako niti taj pokušaj ne urodi plodom, sljedeći tjedan bi kolaps te banke trebao biti neizbježan.

"Vidjet ćemo kako možemo počistiti ovaj nered. Svi uključeni u pokušaj spašavanja svjesni su koliku odgovornost imaju"- izjavio je glasnogovornik njemačkog Ministarstva financija Torsten Albig. Dodao je kako bi sastanak o spašavanju druge po veličini njemačke hipotekarne banke mogao potrajati dugo u noć te da je njihovo mišljenje da je navedena banka prevelika "da padne".

Glasnogovornik Hypo Real Estate banke, kao i glasnogovornik Njemačke savezne banke, odbili su davati bilo kakve izjave, prenose agencije.

Europski samit o financijskoj krizi u sjeni neslaganja i međusobnih optužbi

Jučerašnji samit četiri najveće države EU, a kojem su nazočili i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Pierre Trichet, rezultirao je tek načelnim dogovorom o podršci financijskom sektoru, fondu od 15 milijardi dolara za pomoć malim poduzetnicima te olakšavanju pravila EU koja omogućuju posuđivanje novca od pojedinačnih članica.

Plan francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o 300 milijardi eura "teškom" paketu financijske konsolidacije kojim bi EU učinila isto što i Kongres SAD u petak nije prošao, i to najviše zahvaljujući protivljenju Angele Merkel. Istovremeno je njemačka kancelarka kritizirala neke europske države koje se ponašaju kao "slobodni strijelci", odnosno interveniraju na bankovno tržište bez konzultacije s EU. Pri tome se najviše ističu Irska i Grčka.

Istovremeno su stigle kritike na račun samita "Velike četvorke" koji bi, prema mišljenju Jyrkki Katainena, finskog ministra financija, nije legitiman s obzirom da na njega nisu pozvane manje države EU.

D.A. 
Foto: AFP

Pročitajte više