Hypo - Zahvala bivšem hrvatskom ministru



U ČLANKU naziva "Hypo – Zahvala bivšem ministru" austrijski dnevnik Standard piše o slučaju tvrtke kćeri HGAA preko koje je isplaćeno 762 tisuće eura, navodno na adresu bivšeg hrvatskog ministra.

"Hypo Leasing Holding i tvrtke kćeri su po navodu revizorske kuće PricewaterhouseCooper (PwC) imali poseban odnos s rizikom. Ta društva su 2006. donijela 40 posto zarade grupe, i to ulaskom u "rizike netipične za leasing tvrtke", stoji u izvještaju Fraud Report", navodi se u članku.

U te rizike spadaju i 762.000 eura koje su po navodima PwC-a isplaćene kao "honorar za savjetovanje u poslovima u bivšoj Jugoslaviji koji se ne mogu opravdati, a koji su isplaćeni preko Lichtensteina i SAD-a. PwC sumnja da se tu isplaćivalo lažne fakture bivšem hrvatskom ministru i osobi imena Zlatko Z. On je bio, saznaje Standard, veliki klijent Hypo banke u Lihtenštajnu, a tamo je davao savjete za 15 društava. Volio je davati velike iznose u gotovini, a sada je to postalo predmetom zanimanja državnog odvjetništva u Vaduzu.

Bivši ministar, koji je na tom mjestu bio do 2000. godine

Spominje se i "bivšeg ministra, koji je na tom mjestu bio do 2000. godine i koji je, po navodima iz Hrvatske, zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom pomogao ukinuti veto Hrvatske narodne banke, koja je blokirala prodaju hrvatske podružnice Hypa BLB-u".

Danas taj isti političar ima ured u sjedištu hrvatskog izdavača NCL-a, koji većim dijelom pripada grupi VCP, okupljenoj oko bečkog ulagača Heinricha Pecine. VCP je savjetovao Hypo grupu oko kapitalnih tržišta, a društva oko Pecine su sudjelovala u povećanju temeljnog kapitala HLH 2004. godine.

Istražitelji provjeravaju dokumentaciju o četiri velika posla Hypo Banke u Hrvatskoj koja se detaljno i prekogranično istražuje. Istraga obuhvaća visokopozicionirane političke i gospodarske dužnosnike, bivše i sadašnje, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama istočne Europe.

Pročitajte više