HŽ: Posebne mjere zaštite od požara

HRVATSKE željeznice (HŽ) izvijestile su danas da se na svim željezničkim smjerovima u Hrvatskoj provode posebne mjere zaštite od požara, a posebno na prugama tzv. visoke požarne ugroženosti u obalnom području (Metković-Ploče, Knin-Split, Perković-Šibenik, Knin-Zadar, Oštarije-Knin, Zlobin-Rijeka, Škrljevo-Bakar, Šapjane-Rijeka, Buzet-Pula i Lupoglav-Raša).

U sklopu posebnih mjera zaštite od požara - koje podrazumijevaju zaštitu od požara u pružnom pojasu, na željezničkim vučnim vozilima i vagonima te na objektima HŽ-a - na tim dionicama uz pružni pojas kemijskim sredstvima te mehaničkim čišćenjem uništeno je raslinje.

Na većem broju dionica postavljeni su spremnici s vodom te su formirane motriteljsko-dojavne službe.

U kolodvoru Kaštel Stari od 1. lipnja do 30. rujna smještana je garnitura vatrogasnog vlaka, s kapacitetom od 2.000 litara vode, a u kolodvorima Knin i Perković cisterne i plato-vagoni s opremom potrebnom za gašenje požara na nepristupačnim pružnim dionicama.

Istodobno u tijeku je posebna provjera kočnih sustava na svim vučnim i vučenim sredstvima, te su pojačane mjere nadzora u svim vlakovima te na željezničkim postajama.

HŽ na svim postajama preko razglasa i prigodnih letaka poziva i mole putnike da se suzdrže od izbacivanja opušaka i bilo kakvih drugih zapaljivih predmeta iz vlaka, koji bi mogli prouzročiti požare.

Tim mjerama zaštite od požara HŽ nastoji minimalizirati mogućnosti nastanka požara u pružnim pojasima a ako ipak do njih dođe da se oni ugase brzo i djelotvorno, ističe se u priopćenju HŽ-a.

(Hina) pp/sp sp

Pročitajte više