HŽ u Virovitičko - podravskoj županiji uložio 23,8 milijuna eura, radovi do 2028.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

HŽ Infrastruktura je u modernizaciju željezničke infrastrukture u Virovitičko-podravskoj županiji uložila ukupno 23,8 milijuna eura, a planira nastavak revitalizacije koja će trajati do 2028. godine, izvjestili su iz Grada Virovitice. 

Trenutno se modernizira devet željezničko cestovnih prijelaza (ŽCP) na području županije. Prihvatljiva vrijednost tih radova iznosi 1,9 milijuna eura, a iz državnog proračuna u te će se projekte sliti 300.000 eura, dok će ostatak troška biti pokriven iz europskih financijskih izvora. Do sada su potpisani ugovori o radovima i nadzoru za sedam ŽCP-a. Za preostala dva projekta potpisi na ugovore o radovima stavljeni su na dokument, a čeka se još dovršetak javne nabave za nadzor.

Ostale dionice u planu

Na ŽCP-ima Istarska-Markovac i Podravska radovi su završili u rujnu, nakon čega se pristupilo ugradnji elektroničkog signalno-sigurnosnog uređaja. Nedavno je izvršen interni tehnički pregled na navedenim ŽCP-ima i u tijeku je postupak ishođenja odobrenja od Agencije za sigurnost željezničkog prometa koja mora odobriti dozvolu za puštanje u promet uređaja koji su neophodni za sigurnost željezničkog prometa. O tim procedurama ovisi kada će uređaji postati dijelom aktivne signalizacije.

Iz Grada Virovitice dodaju kako je za izgradnju mostova Voćinka i Vojlovica, koji se nalaze na pružnoj trasi Varaždin – Dalj, a čija je vrijednost 2,3 milijuna eura, također potpisan ugovor za radove, dok je javna nabava za nadzor u tijeku.

Što se preostalih planova tiče, obnova dionice pruge Pitomača – Kloštar duga 8,5 kilometara i vrijedna 23,5 milijuna eura te obnova trase Daruvar – Pčelić koja se proteže 41,3 kilometara, njihova realizacija, prema kalendaru radova, počet će 2028. godine.

Iz Grada Virovitice podsjetili su i da je u obnovu poddionice Virovitica - Pitomača, koja se nalazi na koridoru Varaždin - Dalj, do sada uloženo 23,5 milijuna eura- Taj projekt okončan je 2021. godine.

Pročitajte više