HZZ: Nezaposlenost i dalje u padu

U OŽUJKU je u Hrvatskoj evidentirano 355.808 nezaposlenih što je 1,9 posto manje nego u veljači i 14,3 posto manje u odnosu na ožujak prošle godine, izvijestio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).


Trend pada nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec, uz kratak prekid u siječnju, nastavlja se od ožujka 2002. godine, istaknula je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković-Pozaić.

U ožujku je evidentirano 6.800 nezaposlenih manje nego u veljači, odnosno 59.544 manje nego u ožujku prošle godine.

Regos je prošloga mjeseca počeo dostavljati podatke o mjesečnim zaradama nezaposlenih s evidencije HZZ-a preko ugovora o djelu, rekla je Crnković-Pozaić.

Na taj je način HZZ registrirao 3.403 osobe koje su prekršile Zakon o posredovanju pri zapošljavanju pa će ih zbog toga brisati iz evidencije tijekom idućega mjeseca ili, ako oni to žele, prijaviti kao tražitelje posla.

Po zakonu osobe koje primaju novčanu naknadu za nezaposlenost ne bi smjele dodatno zarađivati, a oni koji ne primaju naknadu s burze ne bi smjeli zaraditi više od 900 kuna mjesečno, koliko iznosi najveća novčana naknada.

Nezaposleni iz evidencije HZZ-a koji su prošli mjesec imali primitak preko ugovora o djelu u prosjeku su zaradili oko 1.300 kuna, a raspon individualnih zarada kretao se od 100 kuna do čak 82.000 kuna.

Crnković-Pozaić ističe da će se primanja nezaposlenih i ubuduće nadzirati, a oni koji zarade mimo zakonom propisanog iznosa bit će brisani proporcionalno zaradi - njihovo mjesečno primanje podijelit će se s 900 kako bi se dobio broj mjeseci u kojem se ne mogu prijaviti na HZZ.

Prekršitelji zakona mogu se prijaviti kao "tražitelji posla" ako žele da im HZZ i dalje posreduje pri traženju posla, no neće imati prava ni obveze nezaposlenih.

Trenutno je pri HZZ-u evidentirano oko 10.000 tražitelja zaposlenja, a mjesečno se u tu kategoriju prijavljuje 800 do 1.000 osoba.

Govoreći o mogućnosti povećanja mjesečne naknade za nezaposlenost, Crnković-Pozaić je ustvrdila da bi ta naknada trebala biti veća od sadašnje, ali ne i od najmanje plaće u, primjerice, tekstilnoj industriji koja iznosi 1.200 do 1.300 kuna.

U evidenciju HZZ-a tijekom ožujka prijavljeno je 17.048 novih nezaposlenih, dok je s evidencije otišlo 23.848 osoba.

U ukupnom broju novoprijavljenih u odnosu na veljaču smanjen je udio nezaposlenih koji se prijavljuju zbog prekida radnog odnosa sa 61 na 54,6 posto.

S druge strane, među ukupno brisanima iz evidencije povećan je udio brisanih zbog pronalaska posla s 54,7 na 62,4 posto.

Zbog nejavljanja brisana je 5.851 osoba (24,5 posto), a zbog nepoštivanja zakonskih odredbi 2.025 osoba (8,5 posto).

Pročitajte više