HZZ polaznicima stručnog osposobljavanja ukida plaćeno bolovanje

Foto: 123rf

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE odlučio je oduzeti određen iznos od naknade zaposlenicima koji odluče uzeti bolovanje. Također se umanjuje naknada za prijevoz, a ovisno o tom iznosi, jedan dan bolovanja polaznika programa stručnog osposobljavanja stoji minimalno 120 kuna.

Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju definirano je da se osobama koje se nalaze na stručnom osposobljavanju novčana pomoć i putni troškovi isplaćuju razmjerno broju dana prisutnosti, a na temelju liste prisutnosti koju poslodavac dostavlja HZZ-u, donosi srednja.hr. Dakle, ako niste prisutni na radnom mjestu jer ste se razboljeli, naknada će vam biti umanjena za broj dana koji ste izostali.

Tijekom prošle godine nije se slijedila ovakva praksa, no sada se HZZ poziva na zakon iz 2013.

"Ukoliko polaznik na osposobljavanju nije prisutan iz razloga bolovanja, medicinskom dokumentacijom potvrđuje poslodavcu razlog izostanka s radnog mjesta, a visina isplate novčane pomoći i putnog troška izračunava se sukladno broju dana za koje je polaznik bio prisutan na stručnom osposobljavanju, odnosno umanjuje se za dane bolovanja", rekli su iz HZZ-a.

U tom se slučaju novčana pomoć obračunava tako da se ukupan iznos novčane pomoći podijeli s ukupnim brojem radnih dana u predmetnom mjesecu. Iznos koji dobijete je vaša dnevnica te ju množite s brojem odrađenih dana u mjesecu. Tako dobivate visinu naknade koja bi vam trebala biti isplaćena.

Po istom principu se računa i putni trošak, a pritom nastaje najveći problem.

Mjesečni pokaz za Zagreb košta 360 kuna. Ukoliko je osoba na stručnjom osposobljavanju primjerice bila bolesna 5 od 23 radna dana u mjesecu, ona će za te putne troškove dobiti naknadu od 282 kune. Za taj novac ne može se kupiti mjesečni pokaz, već će se kupovati dnevne karte te će tada putni troškovi u tom mjesecu biti gotovo duplo viši.

Iako se HZZ poziva na zakon iz 2013. praksa o neisplaćivanju naknade do sada nije postojala.

Pročitajte više