HZZO će istražiti stavljanje lijeka za hepatitis C na listu lijekova

POTAKNUTO napisima u nekim medijima Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) odlučilo je danas pokrenuti internu istragu o eventualnim zloporabama u stavljanju interferona "Pegasys" na listu lijekova.

Neki mediji objavili su kako je lijek za hepatitis C stavljen na listu lijekova koje plaća državno zdravstveno osiguranje mimo znanja Upravnog vijeća HZZO-a, te da bi se iza svega mogla kriti korupcija.

"Pegasys" ili tzv. pegilirani interferon, koji proizvodi farmaceutska tvrtka Hoffmann La Roche, nalazi se od 1. svibnja na listi lijekova HZZO-a i stoji oko 7000 kuna mjesečno za jednog pacijenta.

Zamjenik direktorice HZZO-a Josip Mičija rekao je kako je postupak uvrštavanja tog lijek na listu bio regularan te da je Povjerenstvo za lijekove HZZO-a raspravljalo o njemu na nekoliko sjednica uz farmakoekonomsku analizu i mišljenje stručnjaka.

Mičija je također opovrgnuo tvrdnje gastroenterologa iz Referalnog centra za bolesti jetre na Rebru da novi lijek treba oko 60.000 oboljelih, istaknuvši da su pri odluci o stavljanju lijeka na listu prihvaćeni i strogi kriteriji izbora bolesnika koji ga mogu primati, po kojima ih je u Hrvatskoj samo 89.

"Stručnjaci su nekorektnim izjavama dali lažnu nadu svim bolesnicima od hepatitisa C", ustvrdio je Mičija dodavši da troškovi za lijek za 89 pacijenata iznose 5,4 milijuna kuna godišnje i da to ne bi trebalo povećati troškove za lijekove u ovoj godini.

Članovi Upravnog vijeća HZZO-a negativno su ocijenili i medijsku kampanju kojom je promoviran lijek tvrdeći da je prekršen Zakonu o reklamiranju lijekova.

Predsjednik Upravnog vijeća Nikica Gabrić rekao je kako ne treba sumnjati u kvalitetu lijeka, no upozorio je i na sve veća nastojanja farmaceutske industrije da preuzme nadzor nad "politikom lijekova".

"Zbog nezakonitog reklamiranja trebalo bi proizvođaču La Rocheu skinuti s liste neki drugi, profitabilni lijek", predložio je Gabrić dodavši da je za eventualnu tužbu nadležno Ministarstvo zdravstva.

Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović istaknula je da ima hrabrosti suočiti se s korupcijom dodavši da će rezultate interne istrage predstaviti za dva tjedna.

O ukupnoj "politici lijekova" u Hrvatskoj raspravljat će se u srpnju na tematskoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a, najavljeno je na sjednici.

Pročitajte više