HZZO: Slučaj lijeka "Pagasys" proslijedit će se Državnom odvjetništvu

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) smijenilo je danas Povjerenstvo za lijekove i odlučilo cijeli slučaj stavljanja lijeka "Pegasys" Hoffmann La Roche za liječenje hepatitisa C na listu lijekova koje plaća HZZO proslijediti državnom odvjetništvu.

"Istragom HZZO-a utvrđene su nepravilnosti u stavljanju tzv. pegiliranog interferona na listu HZZO-a i postoje indicije da je bilo zloporaba", istaknula je direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović na konferenciji za novinare nakon sjednice.

Dodala je da se može raditi o kažnjivu djelu zloporabe položaja ili uzimanja mita.

Pegilirani interferon neće biti skinut s liste, ali su dopunjeni kriteriji o izboru bolesnika koji ga mogu primati, rekla je Đukanović, istaknuvši da je riječ o 89 pacijenata na godinu.

Liječnik specijalist predlagat će mogućeg kandidata za liječenje "Pagasysom" bolničkom povjerenstvu, a ako ga odobri, prijedlog će proslijediti povjerenstvu HZZO-a koje će donijeti konačnu odluku, objasnio je zamjenik direktorice Josip Mičija.

Iako se složio da je riječ o dobru i kvalitetnu lijeku, Mičija je istaknuo da stari način liječenja nepegiliranim interferonom ima gotovo jednak učinak u liječenju hepatitisa C. Osim toga, tvrdi da nisu točni podatci Referalnog centra za bolesti jetra KBC-a Zagreb o 400 novooboljelih na godinu od hepatitisa C, naglasivši da ih po podatcima HZJZ-a ima najviše oko 160.

Predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Nikica Gabrić podsjetio je da je ministar zdravstva Andro Vlahušić u prosincu prošle godine predložio da se uvrštenje novih lijekova na listu odgodi za šest mjeseci kad će se vidjeti trend potrošnje lijekova, no da je unatoč tomu "Pagasys" zaobilaznim putem došao na listu.

"Zapisnici su vođeni katastrofalno, a članovi Povjerenstva za lijekove nisu željeli otkriti tko je lobirao za lijek", kazao je Gabrić. Upravno vijeće danas je također odlučilo da se zbog neprimjerene medijske kampanje kojom je promoviran skine s liste antibiotik "Rocephin" koji tvrtki La Roche donosi godišnje više od šest milijuna kuna.

Bivši predsjednik Povjerenstva za lijekove dr. Dinko Vitezić izjavio je da je ono korektno obavilo svoj posao i poštovalo proceduru. "Povjerenstvo je ispalo žrtveno janje reklamne kampanje koja je nekomu zasmetala", kazao je.

Članovi Upravnog vijeća HZZO-a raspravljali su i o sve većoj potrošnji lijekova u Hrvatskoj, te načinima nadzora potrošnje. Po Gabrićevim riječima potrošnja nekih lijekova raste i do 250 posto, a to je, dodao je, više nego HZZO može platiti.

Pročitajte više