HZZO: Stimulacije za specijaliste u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvatilo je danas Pravilnik o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu za 2003., kojim se želi stimulirati rad liječnika u primarnoj zaštiti kako bi se na toj razini obavio najveći broj zdravstvenih usluga.

Upravno vijeće time je prihvatilo dogovorene uvjete ugovaranja zdravstvene djelatnosti za 2003., koje su krajem prošloga tjedna dogovorili ministar zdravstva Andro Vlahušić, predstavnici HZZO-a i strukovnih komora (liječničke, ljekarničke, stomatološke i biokemičarske).

Prihvaćeno je povećanje glavarina za liječnike specijaliste u primarnoj zaštiti, te mogućnost da glavarine budu dodatno povećane tri posto ako se liječnik uključi u tzv. grupnu praksu.

U grupne prakse u domovima zdravlja moći će se udružiti pet-šest obiteljskih liječnika različitih specijalnosti koji će 24-satnom dostupnošću, te radom vikendom i blagdanima moći i dodatno zaraditi.

Direktor reforme zdravstva Stipe Orešković, ujedno i član Upravnog vijeća Zavoda, ocijenio je kako se po prvi puta u financiranje zdravstva ugrađuju ciljevi koji se žele postići reformom.

U ovom slučaju to znači poticanje specijalizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što će omogućiti veći broj usluga u domovima zdravlja i manje opterećenje bolničkog sustava.

Procjena je da bi u idućoj godini oko 25 posto liječnika specijalista u primarnoj zaštiti moglo ući u grupnu praksu.

Upravno vijeće donijelo je danas odluku da se smanji standard za oko 800 medicinskih sestara koje se bave njegom u kući.

Tako će jedna sestra umjesto za dosadašnjih 5.000 osiguranika odsad skrbiti za 3.500 pacijenata.

Cilj je te mjere povećati broj liječenja u kućnoj njezi koji se od 1990. smanjio za 80 posto.

Vijeće je danas oslobodilo plaćanja participacije dobrovoljne darivatelje krvi - žene s više od 25 i muškarce s više od 35 davanja krvi.

Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović najavila je da će Zavod u idućoj godini pojačati kontrole u zdravstvenim ustanovama, zbog čega je po prvi puta u Zavodu imenovan pomoćnik direktorice za reviziju i kontrolu.

Njezin pomoćnik za dopunsko osiguranje Srećko Vuletić izvijestio je kako je od uvođenja dopunskog osiguranja u svibnju do danas od 730.000 dodatno osiguranih osoba prikupljeno ukupno 250.000 kuna.

Plan za iduću godinu je dodatno osigurati ukupno milijun stanovnika i od njih prikupiti 750.000 kuna u zdravstveni sustav.

Pročitajte više