HZZO usvojio novu listu lijekova

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) usvojilo je danas listu lijekova za 2003. godinu na koju su uvrštena 23 nova generička lijeka, a povećan je i broj lijekova koji će se moći dobiti na recept s 341 na 477, rečeno je na konferenciji za novinare Upravnog vijeća.

Iznos sredstava za lijekove trebao bi ostati na razini prošle godine, ali bi se ukupna potrošnja, prema procjenama HZZO-a, trebala u ovoj godini smanjiti za 1,8 posto, rekao je zamjenik direktorice HZZO-a Josip Mičija.

Među novim lijekovima na listi je više lijekova za kardiovaskularne bolesti, antibiotika, citostatika i lijekova za dišni sustav.

Unatoč zahtjevima pojedinih skupina bolesnika, lijek Glivec nije uvršten na listu za liječenje GIST-a, tj. tumora probavnog sustava, a izostavljena su i dva antireumatika za liječenje reumatskog artritisa, jer ih povjerenstvo za lijekove nije ocijenilo neophodnima.

Ipak, u iduća dva mjeseca bit će obavljena farmako-ekonomska analiza tih lijekova koja bi trebala pokazati ima li opravdanja za njihovo uvrštavanje na listu, budući da ih treba vrlo mali broj bolesnika.

Predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Nikica Gabrić upozorio je da ti lijekovi nisu na listama lijekova ni u drugim zemljama. Također, smatra on, treba vidjeti koliko su zahtjevi za njihovim uvrštavanjem zapravo pritisak farmaceutske industrije.

"Hrvatska na lijekove godišnje ukupno troši oko 3,5 milijarde kuna, od čega 1,8 milijardi za lijekove na recept i 1,5 milijardu na bolničke lijekove, pa će Upravno vijeće uskoro imati tematsku raspravu o novoj politici lijekova", najavio je Gabrić.

Upravno vijeće odredilo je danas maksimalne godišnje proračune za bolnice u ovoj godini, pri čemu je dvadesetak od ukupno 64 bolnice dobilo oko pet posto manje novca, budući da obavljenim uslugama nisu u cijelosti opravdale prošlogodišnje iznose.

Iz bolničkih limita izuzeto je 10 milijuna kuna za ugovaranje specijalističko-konzilijarnih usluga s privatnicima u zdravstvu u slučaju štrajka.

Cijeli projekt bit će osmišljen u idućih mjesec dana, a HZZO će za to vrijeme provjeriti liste čekanja, odnosno koje se usluge u bolnicama ne mogu dobiti unutar 30 dana.

Upravno vijeće danas je povećalo glavarine liječničkim timovima u primarnoj zaštiti za šest posto na uvjete rada, u skladu s Vladinom uredbom.

Pročitajte više