Bačić je znao da HDZ-ova blagajnica vrši isplate u gotovini: "Mislio sam da je to zakonito"

GLAVNI tajnik HDZ-a i čovjek od najvećeg Kosoričinog povjerenja, ministar Branko Bačić danas se na konferenciji za novinare pokušavao obraniti od jučer u javnost iznesenih optužbi da je zajedno s bivšom HDZ-ovom blagajnicom Brankom Pavošević uništio dokaze o HDZ-ovom crnom fondu.

< Ako DORH to zatraži, policija će postupati protiv Bačić

Bačić je novinare uvjeravao kako nije tražio da se unište dokumenti o uplatama i isplatama iz crnog fonda vladajuće stranke. "Moje su ruke čiste", tvrdio je glavni tajnik HDZ-a. Međutim, i sam priznaje kako je dolaskom na mjesto glavnog stranačkog tajnika doznao za isplaćivanja u gotovini od strane blagajnice Pavošević. Tada je, tvrdi, zatražio da se odmah prestane s tim isplatama. Ali očito istražnim organima nije ništa prijavio.

"Kada sam doznao za gotovinska plaćanja, ta plaćanja je vodila pomoćnica tajnika za financije i glavni rizničar stranke. Tada sam, dok nismo utvrdili sve okolnosti, vjerovao da je taj dio gotovinskog plaćanja zakoniti dio u poslovanju stranke", objasnio je Bačić dodajući kako je "naknadno utvrdio da je to dio sredstava koji nisu prelazili preko računa stranke". No, otada je, ističe, "sve zakonito i transparentno".

Puno puta je, kaže, pitao blagajnicu Pavošević kome idu te isplate, no nikada nije dobio odgovor. Tražio je, ističe, i dokumente o gotovinskim isplatama. "No, Pavošević je rekla da ih je uništila, i to ne preda mnom". 

"Nemam izbora, i ja ću tužiti Pavošević. Ako je to zaista rekla, onda to moram učiniti, neka pojasni što sam ja to učinio ako je ona sve zakopala u vrtu", rekao je Bačić te ustvrdio kako je HDZ čist kao i on.

Bačić kaže i da otkada je došao na mjesto glavnog tajnika HDZ-a zajedno sa šeficom HDZ-a Jadrankom Kosor pokušava raščistiti repove iz prošlosti. Bačić se, uvjerava, ne boji istrage, jer je uvjeren da ih se samo pokušava zastrašiti u borbi protiv korupcije. Kako je Pavošević zaposlena u HDZ-u, ovih dana će se, kaže, raspravljati o njezinom otkazu.

Dodaje i kako nije Uskoku ni Dorhu slao popis onih koji su se koristili crnim fondovima jer t nitko od njega nije tražio.

Pročitajte više