I Bozanić kandidat za novog papu

ZAGREBAČKI nadbiskup Josip Bozanić sudjelovat će na konzistoriju 21. listopada u Vatikanu, na kojem će ga papa Ivan Pavao II., zajedno sa 30 crkvenih velikodostojnika uvrstiti u Zbor kardinala Rimske Crkve. Izvori bliski Svetoj Stolici tvrde da će jedan od novih kardinala naslijediti Papu.

Izbori bliski Svetoj Stolici smatraju da inauguracija novih kardinala najbolje pokazuje da se Papa priprema za kraj svog pontifikata. Naime, ustoličenje novih kardinala trebalo se održati u proljeće 2004., no Sveti Otac je sam odlučio da to učini ove godine.

Novinar Radio Vatikana Aldo Sinković za Arenu tvrdi da se u Vatikanu već naveliko nagađa tko će naslijediti Ivana Pavla II.

Između novih kardinala sigurno će se izabrati novi papa, procjenjuje vatikanski novinar. Budući da među novim kardinalima prevladavaju Europljani, poglavito Talijani, Sinković vjeruje da će Ivan Pavo II. svog nasljednika izabrati među Europljanima. Dodaje da bi takav izbor bio veliko iznenađenje za poznavatelje prilika.

Budući da u Južnoj Americi živi najviše katolika, nagađalo se da bi Petrov nasljednik mogao biti upravo iz tog područja, objašnjava Sinković. Dodaje da Afrika u ovom trenutku nema takvu ličnost koja bi mogla postati novi papa. Inauguracijom 17 novih kardinala iz Europe takve mogućnosti bit će još manje.

Savjetnik pri Svetoj Stolici Stjepan Bagarić se slaže s procjenama da će Papina imenovanja novih kardinala izmijeniti odnos snaga u konklavi te vjeruje da Ivan Pavo II. svog nasljednika želi vidjeti među Europljanima, odnosno Talijanima, radije nego među Latinoamerikancima.

Što se tiče Papina zdravlja, Bragić kaže kao je istina da je u zadnje vrijeme Papa slabiji što se moglo vidjeti u redovitim ceremonijalima. Međutim, zadnjih dana Sveti Otac normalo je predvodio opću audijenciju i očito je da se njegova zdravstvena situacija nije drastično pogoršala, kaže Bagarić.

"Leon XIII jako je dugo živio i stalno pobolijevao. A svaki put kad bi mu se zdravlje odjednom pogoršalo, šumilo se da će umrijeti i on bi svaki put ponovo prizdravio", zaključio je Bagarić u razgovoru za Arenu.

Glasnogovornik Vatikana Joaqin Navarro Valls jučer je izjavio da Ivan Pavao II. čak ni u privatnim razgovorima nikada nije spominjao svoje umirovljenje. Istaknuo je da Papa radi planove za budućnost.

"Svaki put kad sam kod njega, vidim osobu uvijek spremnu na šalu", rekao je Navarro u razgovoru za vodeći poljski dnevni list "Gazeta Wyborcza".

Pročitajte više