Grmoja: Pozdrav "ZDS!" je kompromitiran od strane ustaškog režima - građani, ne koristite ga!

Foto: FAH

NAKON što je prije tjeda dana MOST-ov ministar untuarnjih poslova odbio nedvosmisleno osuditi uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni!", nakon što je danas MOST-ov zamjenik ministra turizma Robert Pauletić putem Facebooka stao u obranu Marka Perkovića Thompsona i pozdrava "Za dom spremni!", činilo se kako se relativizaciji ovog pozdrava pridružio i glasnogovornik MOST-a, Nikola Grmoja.

> Orepić: Povjesničari moraju društvu objasniti "Za dom spremni!", neće policija odgajati građane

> Zamjenik ministra turizma na Fejsu brani Thompsonov "Za dom spremni!": "Pa tko tu koga zajebaje?!"

N1 je tako danas prenio dijelove Grmojinih komentara prekršajne prijave protiv Thompsona u Kninu.

"Čuo sam se s Vlahom Orepićem, znam da će sada biti, samo s druge strane, izložen napadima zbog Knina. On ne zna za policijsku prijavu protiv Thomspona. Inače, zakon nije jasan i policija za isti uzvik ponekad podnosi prekršajne prijave, a ponekad na njih ne reagira.

Za mene osobno "Za dom spremni" nije isto što i "Heil Hitler". No, pozivam sve da se ovim pozdravom ne koriste i ne vrijeđaju dio javnosti", rekao je Grmoja, prenosi N1

Grmoja na Facebooku: Izjava izvučena iz konteksta

No, Grmoja se ubrzo i sam oglasio na svojem Facebook profilu, prozivajući N1 zbog vađenja njegove izjave iz konteksta.

"Iz intervjua koji je trajao 40 minuta i u kojem sam jasno rekao da se moderna Hrvatska treba graditi na obrambenom Domovinskom ratu i jasno distancirati od ustaškog režima kao i svih totalitarnih i autoritarnih režima, njihovih zločina kao i nalogodavaca i izvršitelja tih zločina, iz konteksta mi je na portalu N1 izvučena izjava o usporedbi pozdrava ZDS i Heil Hitler.

Usporedbu sam i napravio zbog mnogih koji u pozdravu ZDS ne vide ništa loše jer samo značenje pozdrava nije na bilo koji način sporno a i korišten je u Domovinskom ratu kod dijela branitelja.

Naglasio sam da je zbog korištenja od strane ustaškog režima kompromitiran i pozvao građane da ga ne koriste. Jučerašnja događanja u Kninu i potenciranje podjela idu isključivo u korist HDZ-u i SDP-u, a Hrvatska ima puno važnijih problema od ovih ideoloških prepucavanja. Ostavimo se više ustaša i partizana, ne nasjedajmo na teme koje u nama bude emocije a njima služe za manipuliranje, i okrenimo se prema gospodarskim problemima. Hrvatska ima svoju priliku za promjenu. A temelje moderne Hrvatske gradimo na veličanstvenoj pobjedi koju smo jučer proslavili", naglasio je.

Pročitajte više