I Kosovo svog Hitlera ima

MLADI Britanac Ed Alexander ostao je šokiran kada je na svom putovanju po Balkanu, u Kosovskoj Mitrovici ugledao ozloglašenog nacističkog vođu. "Bilo je to najbizarnije i najnerealnije iskustvo koje sam mogao doživjeti." - piše Ed na svom blogu Balkanbaby. Edovo "nadnaravno iskustvo" upoznavanja Hitlera prenijeli su svi strani mediji.

"Prvo je Indija predstavila Hitlerov restoran, onda je Hrvatska predstavila Hitlerov šećer, a sada vam Kosovo predstavlja Adolfa Hitlera osobno.", početak je to članka o dvojniku Adolfa Hitlera, objavljenog u The Huffington Postu.

Ed je sa prijateljima razgledavao Mitrovicu, te mu je jedan od njih ispričao i priču o restoranu "Jehona 2001". "Prvo sam mislio da je cijela ta priča o Hitleru urbana legenda i da me Saša samo zafrkava." - piše Ed. No, ubrzo se razuvjerio.

"Kada smo stigli do restorana pogled nam se sreo sa neumoljivim pogledom Adolfa Hitlera, koji je gledao kroz prozor restorana, a zatim navukao zastore. Mislio sam da me oči varaju. No, sudeći po pogledima Raya i Pascala i oni su vidjeli isto. Vidjeli smo čovjeka koji je trebao biti mrtav više od 60 godina. Tada sam pomislio da je pobjegao i sakrio se u Mitrovici." - piše Ed.

"Bio je to mali restorančić sa zidovima obučenim u crno drvo, na kojima su bile obješene fotografije vlasnika iz vremena dok je služio u OVK (Oslobodilačka vojska Kosova). Na fotografijama je bio pored crvenog terenca, sa nekime tko je izgledao kao pripadnik Talibana." - nastavlja Ed.

"On je sjedio za stolom i nije djelovao nimalo sretno što smo otkrili njegov restoran, očito namijenjen samo lokalnom stanovništvu. Odmah nas je upozorio da ništa ne fotografiramo, no kasnije nam je ponudio da ga fotografiramo za po 5 eura svaki, što smo odbili." - piše Ed.

Kao da za jadnog Eda i njegove prijatelje nije bio dovoljan šok to što su nekim čudom zalutali u 1941. godinu i bili u društvu njemačkog diktatora, u restoran je ušlo nekoliko lokalnih stanovnika te vlasnika pozdravilo salutiranjem i nacističkim pozdravom "Heil Hitler", a na računu koji su dobili stajao je kukasti križ.

"Pozdravili smo se sa konobaricom i iz 1941. godine u Njemačkoj, vratili se u sadašnjicu Mitrovice. Pitam se samo kojem je lokalnom brijaču uspjelo napraviti toliko autentičnog Hitlera." - završava svoju priču Ed koji očito neće tako skoro zaboraviti svoj izlet u Kosovsku Mitrovicu.

I.M.
Foto: Balkanbaby.blogspot.com

Pročitajte više