I Mirjanu Petir uznemirila srbijanska reakcija na izložbu o Stepincu: "On je svetac i za Srbe"

Foto: FAH

NAKON što je Srbija, reagirajući na izložbu smijenila šefa Stalne misije Republike Srbije pri EU veleposlanika Duška Lopandića jer ih nije obavijestio o izložbu o, kako su nazvali Stepinca, ratnom zločincu, reagirala je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir koja je izložbu i organizirala.

Petir je osudila reakciju Ministarstva vanjskih poslova zbog Alojzija Stepinca i Srbima proručila da je Stepinac spašavao Srbe.

„Alojzije Stepinac spasio je u ratnim zbivanjima više od 27 tisuća srpske djece, ratne siročadi i velik broj žena i muškaraca, a Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nazvalo ga je ratnim zločincem. Lažna propaganda koju Srbija putem svojih najviših dužnosnika širi o bl. Alojziju Stepincu iskrivljujući povijest pokazuje slabost Srbije i njenu nespremnost da živi europske vrijednosti. Bl. Alojzije Stepinac je svet. Svet je za hrvatski narod i za brojne druge narode, svet je čak i za Srbe koji znaju istinu i koji su zahvalni na životima koje je Stepinac spasio, a o čemu govore brojna svjedočanstva i sačuvani dokumenti", napisala je u priopćenju Petir i Srbima poručila da oni ne odlučuju o Stepincu.

"Srbija ne odlučuje o njegovoj svetosti, već Katolička Crkva. A Katolička Crkva raspolaže s više od 40 000 stranica dokumenata prikupljenih u postupku Stepinčeve beatifikacije i kanonizacije koji govore u prilog njegovom neumornom i hrabrom zauzimanju za život i dostojanstvo svakog čovjeka. Pozivam Srbiju da se okrene budućnosti i prestane prekrajati povijest, rehabilitirati svoje ratne zločince na čijim je rukama krv tolikih nedužnih ljudi i odrekne se svoje zločinačke prošlosti. Ovim svojim činom Srbija je izazvala opću osudu i zgražavanje, ali i razotkrila svoje pravo lice Europi i svijetu", poručila je Petir dodavši da se "Srbija ne želi odreći zločinačke prošlosti".

 

Pročitajte više