I REIS CERIĆ PODUPIRE PREHRAMBENU INDUSTRIJU U BIH

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić pozvao je muslimane u toj zemlji da kupuju domaće prehrambene proizvode i tako podupru lokalno gospodarstvo.

Pozov reisa Cerića ne bi bio posebice zanimljiv da nije predstavljao sastavni dio hutbe (poruke) koju prvi čovjek Islamske zajednice u BiH svakoga petka šalje vjernicima sa središnje molitve koja se redovito održava u sarajevskoj Begovoj džamiji.

Kako u subotu prenosi gotovo sav sarajevski tisak, reis Cerić je ovoga petka okupljenim vjernicima kazao kako su ga trojica uglednih bošnjačkih gospodarstvenika nedavno zamolila da svojim autoritetom potakne na razmišljanje o tome koliko tko može osobno doprinijeti ne bi li se oporavilo bosanskohercegovačko gospodarstvo i zemlja postavila na noge.

"Ako ne shvatimo da trebamo živjeti od vlastita rada izgubit ćemo slobodu vjere i morala te ako pristanemo da nas tuđin hrani i brani zaglibit ćemo u idolopoklonstvo jer ćemo tada umjesto Bogu Jednome zahvaljivati onima koji u ruci drže kruh naš svagdašnji", kazao je Cerić.

"Dokad ćemo mi kao kupci tražiti stranu robu i na taj način podržavati siromaštvo naše zemlje i našeg društva", pitao je reis Cerić zaključivši kako je vrijeme da muslimani preispitaju neka svoja uvjerenja.

"Jer ne može kazati da ima domovinu onaj tko se ne može u domovini hraniti, braniti i oblačiti. Zato kupujmo domaće jer tako ćemo dokazati sebi i drugima da imamo domovinu i da mi svoju domovinu volimo", kazao je Cerić na ovotjednoj središnjoj molitvi.

Kampanju pod sloganom "Kupujmo domaće" već nekoliko mjeseci vodi i financira nekoliko uspješnih poduzeća iz BiH, a reisovo uključivanje u propagiranje domaće proizvodnje, prije svega prehrambene, uslijedilo je u trenutku kada masovno prosvjeduju poljoprivrednici iz BiH nezadovoljni početkom provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama.

(Hina) rm dv

Pročitajte više