I Ron Paul pobijedio na preliminarnim izborima u Teksasu

REPUBLIKANSKI kongresnik Ron Paul se može smatrati pobjednikom jučerašnjih preliminarnih izbora u Teksasu, iako je propala njegova predsjednička kampanja.

Paul, poznat po svojim - za suvremenu Ameriku neortodoksnim - političkim stavovima i oštrom protivljenju ratu u Iraku, bio je jedan od najživopisnijih predsjedničkih kandidata. Njemu je podršku davala malobrojna, ali prilično agilna skupina pristaša koja je uglavnom djelovala na Internetu.

Paul zbog svojih stavova i otuđenosti od stranačkog establishmenta nije imao šanse u predsjedničkoj utrci, a njegovi stranački protivnici su predsjedničku kampanju shvatili kao priliku da mu oduzmu mjesto u Kongresu.

Tako je na isti dan kada je John McCain osvojio republikansku predsjedničku nominaciju Paul morao na preliminarnim izborima braniti svoj mandat u 14. izbornom okrugu Teksasa. Protiv sebe je imao izazivača u liku lokalnog političara Chrisa Pedena.

Iako Paulovi pristaše na Internetu nisu uspjeli skupiti dovoljno novaca da Paula dovedu do Bijele kuće, ispostavilo se da je kongresnik imao dovoljno da porazi svog protivnika. Dobio je oko 70 posto glasova te se očekuje da će kongresni izbori u studenom biti formalnost, odnosno da će ga njegov okrug - koji zastupa od 1997. godine - opet izabrati u Predstavnički dom Kongresa.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više