I sedmo mjerenje kakvoće pokazalo da hrvatski Jadran nema ni jedne crne točke

I REZULTATI sedmog uzastopnog ispitivanja sanitarne kakvoće mora pokazali su da prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Programa za zaštitu okoliša UN-a (UNEP) na hrvatskom Jadranu ne postoji niti jedna crna točka, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Ispitivanje je provedeno krajem srpnja i početkom kolovoza na 836 točaka (plaža).

Prema hrvatskim kriterijima (Uredba o standardima kakvoće mora na morskim plažama), koji su stroži od svjetskih, utvrđeno je da kakvoća mora hrvatskog Jadrana ne zadovoljava na dvije plaže u Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji, na sedam u Dubrovačko-neretvanskoj te 14 u Istarskoj županiji.

Rezultati ispitivanja kakvoće hrvatskog Jadrana prema hrvatskoj Uredbi pokazali su da od 836 ispitanih plaža, njih 543 ili 65 posto su prve kategorije, odnosno s morem visoke kakvoće, a 268 plaža je s morem podobnim za kupanje.

Kriterijima hrvatske Uredbe ne zadovoljavaju plaže Kraljevica Bakarac kupalište na ulazu i Kraljevica Sansovo, u Primorsko-goranskoj županiji.

U Šibensko-kninskoj županiji ne udovoljavaju plaže Primošten- Velika Raduča i u Jezerima plaža u Lovišću kod recepcije.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji riječ je o plažama Konavle Cavtat Hotel Albatros, Zaton Mali, na Mljetu u Pomeni ispred hotela Odisej i u Okuklju, u Srebrnom Kupalište Striježica i Srebrno, te Vignju kraj Orebića.

Kriterijima hrvatske Uredbe o kakvoći mora ne udovoljava niti 14 plaža u Istarskoj županiji - to su tri plaže u Poreču (Špadići-uvala Srgulje, plaža hotela Delfin i TN Petalon), tri plaže u Puli (Gortanova uvala, AC Medulin I plaža ulaz i Dragonera plaža II), četiri plaže u Rovinju (TN Monsena II plaža molo, AC Veštari I plaža, AC Veštari II plaža II i kolone Uvala sv. Pavao) te četiri plaže u Umagu (Lovrečica II plaža molo, Novigrad plaža Karpinjan, TN "Tare" I plaža hotela Maestral i TN Stela Maris IV plaža laguna).

Pročitajte više