I Slovenija razmišlja o proglašenju ekološke zone na Jadranu

Nakon što je 2004. svoj zaštićeni ekološko ribolovni pojas na Jadranu proglasila Hrvatska i zbog nedavnog početka slične procedure u talijanskom parlamentu sada o sličnom potezu razmišlja i Slovenija.

"Slovenija razmišlja da se proglašenjem ekološke zone uključi u napore za ekološku zaštitu sjevernog Jadrana", citirala je slovenska agencija STA u petak neimenovani izvor u ministarstvu vanjskih poslova.

Kako navode slovenski izvori, slovenski je parlament prije 14 mjeseci dobio novi pomorski zakonik iz kojega je izbačena stara formulacija da je Slovenija geografski prikraćena država koja nema izlaz na otvoreno more, pa je stvorena podloga za eventualno proglašenje gospodarskih pojaseva na moru na što Slovenija ima prava u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora, no za to je potrebna posebna odluka parlamenta.

Oporbene stranke upozorile su početkom tjedna vladu Janeza Janše da bi morala reagirati na mogućnost da Italija proglasi ekološku zonu u Jadranu jer bi time, kako se tumači, Slovenija ostala "priklještena" hrvatskom i talijanskom zonom i ostala bi bez "izlaza na otvoreno more".

(Hina) xfl ydh

Pročitajte više