I tvrtke iz Federacije BiH opskrbljivale Irak oružjem?

DOPREDSJEDNIK Vlade Federacije BiH Dragan Vrankić dao je u četvrtak naslutiti kako su pojedine vojne tvrtke i s područja Federacije izručivale oružje režimu Sadama Huseina u Iraku.
"Imamo određenih spoznaja da je toga bilo i s područja Federacije BiH", izjavio je Vrankić novinarima u stanci zasjedanja vlade Federacije BiH u Mostaru.

To je prvi put da je netko od dužnosnika aktualne vlasti u Federaciji BiH javno potvrdio mogućnost da je i iz tog entiteta oružje izručivano Iraku. Vrankić nije precizirao o kojim bi se tvrtkama u Federaciji BiH moglo raditi, ali je istaknuo kako vlada Federacije BiH prikuplja dodatne obavijesti radi provjere poslovanja vojnih tvrtki iz Federacije BiH.

Prema neslužbenim informacijama posebice se provjerava dugogodišnje poslovanje dviju vojnih tvrtki: "Vitezit" (tvornica eksploziva u Vitezu) i "Bratstvo" (tvornica vojne opreme i naoružanja u Travniku).

Zbog afere "Orao", u kojoj je otkriveno da je ta bjeljinska vojna tvrtka prodavala oružje Iraku i kršila Rezoluciju UN-a o zabrani isporuke oružja režimu Sadama Huseina, nedavno je srpski član (i predsjedavajući) Predsjedništa BiH Mirko Šarović pod pritiskom međunarodne zajednice podnio ostavku na tu dužnost.

Pročitajte više