I vi se možete uključiti u borbu za slobodan internet, evo kako

Foto: 123rf

DANAS je budućnost slobodnog i otvorenog interneta u Europskoj uniji ozbiljno dovedena u pitanje. No iako je Odbor za zakonodavstvo Europskog parlamenta danas izglasao novu Direktivu o autorskim pravima, uključujući njene najspornije dijelove - članke 11 i 13 -  to ne znači da je cijela stvar zaključena.

>> EU birokrati izglasali cenzuru interneta i zabranu memeova, što sada?

>> Hoće li EU birokrati sutra stvarno uništiti internet kakav znamo?

Naime, zastupnici odluku odbora mogu osporiti na plenarnoj sjednici, gdje bi o iznimno kontroverznoj EU reformi zaštite autorskih prava glasalo svih 751, a ne samo 25 eurozastupnika (MEP). 

Direktivu kritiziraju internetski aktivisti i pioniri, eksperti, političari, vodeće tvrtke...

U teoriji, nova regulativa o autorskim pravima trebala bi zaštititi kreatore internetskog sadržaja poput medijskih i diskografskih kuća te natjerati velike internetske platforme poput YouTubea, Googlea, Facebooka i Twittera da dijele prihode s izdavačima sadržaja koji se na njima dijeli. 

Ali reforma je žestoko kritizirana s raznih strana, od dijela eurozastupnika preko eksperata i aktivista za slobodu interneta do velikih tech giganata. 

Oni se prvenstveno protive člancima 11 i 13, koji predviđaju mjere koje su već nazvane "porez na linkove" i "upload filtri", odnosno "strojevi za cenzuru", a koje bi mogle praktički onemogućiti sve od slobodnog komentiranja na internetu, preko izrade i dijeljenja memova, praćenja agregiranih vijesti na specijaliziranim stranicama i appovima pa do slušanja glazbe na YouTubeu ili objavljivanja fotografija na DeviantArtu.

Protivnici će tražiti glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

"MEP-ovi su poslušali lobiste i ignorirali naša fundamentalna prava. Mi ćemo odnijeti ovo pred plenarnu sjednicu i nastaviti se boriti za slobodu govora", poručila je Eva Simon u ime Unije građanskih sloboda za Europu.

"Ljudi će naići na probleme radeći svakodnevne stvari poput diskutiranja o vijestima i izražavanja svojih stavova online. Zaključavanje naše slobode da sudjelujemo kako bismo služili specijalnim interesima velikih medijskih tvrtki je neprihvatljivo. Ja ću osporiti ovaj ishod i zatražiti glasanje u Europskom parlamentu sljedećeg mjeseca", izjavila je njemačka eurozastupnica Julia Reda, članica parlamentarne skupine Zelenih u EP-u, koji se oštro protive novoj reformi.

Lobistička skupina CCIA, u koju spadaju tech giganti poput Googlea, Facebooka, eBaya, Amazona i Netflixa, također je prozvala eurozastupnike jer su ignorirali apele osnivača Wikipedije Jimmyja Walesa, izumitelja World Wide Weba Tima Berners-Leeja, eksperta za neutralnost interneta Tima Wua, internetskog pionira Vinta Cerfa i drugih. 

I vi možete nazvati svoje eurozastupnike i zatražiti da glasaju protiv ugrožavanja slobode interneta

U sklopu inicijative za zaustavljanje ove reforme koja bi mogla imati katastrofalne posljedice za budućnost interneta, na stranici act.openmedia.org građani EU-a - uključujući, naravno, i Hrvatsku - mogu lako i jednostavno nazvati svoje eurozastupnike i zatražiti od njih da ne glasaju za novu Direktivu o autorskim pravima. Na stranici changecopyright.org također imate tu mogućnost.

Isto tako, na stranicama Europskog parlamenta možete pronaći popis hrvatskih eurozastupnika i kontaktirati ih preko emaila, Facebooka, Twittera, poslati im pismo ili ih nazvati. Pritisak na eurozastupnike, kažu protivnici reforme, može se pokazati presudnim na glasanju na plenarnoj sjednici.

Pročitajte više