IAEA predala izvješće o iranskom nuklearnom programu

IAEA je zabrinuta zbog neriješenih pitanja glede iranskoga nuklearnog programa, posebice njegovih planova o obogaćivanju urana, ali ga u izvješću objavljenom u ponedjeljak navečer nije optužila za proizvodnju nuklearne bombe. L

Izvješće je predano 35 zemalja vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje će nakon 6. ožujka odlučiti hoće li preporučiti ili ne Vijeću sigurnosti UN-a poduzimanje mjera protiv Teherana.

"Za žaljenje je i zabrinjavajuće da nesigurnosti u pogledu širine i prirode iranskog nuklearnog programa nisu uklonjene nakon tri godina intenzivnih provjera", kaže se u izvješću.

IAEA je kazala da Iran napreduje u svojim aktivnostima obogaćivanja urana namjeravajući postaviti "u četvrtom tromjesečju 2006. prve 3000 centrifuga" P-1 u tvornici za obogaćivanje u Natanzu. Iran želi postaviti ukupno više od 50.000 centrifuga u Natanzu radi obogaćivanja na industrijskoj razini.

Prema izvješću, Iranci su već stavili u pogon dvadeset centrifuga.

IAEA smatra da će trebati vremena za nove inspekcije, što se čini kao indikacija da atomska agencija želi nastaviti dijalog s Iranom.

Analize uzoraka iz sumnjivog vojnog pogona u Parchineu nisu otkrile radioaktivnu tvar.

(Hina) xbnš ydgk

Pročitajte više