ICG: Hrvatska jedina ima šanse za ulazak u EU 2007.

HRVATSKA je jedina zemlja zapadnog Balkana koja ima šanse ući u Europsku uniju 2007. godine, piše "Vjesnik" u svojem izdanju od ponedjeljka pozivajući se na najnovije izvješće Međunarodne krizne skupine (ICG).

U izvješću "Solun i nakon njega - Agenda EU za Balkan", objavljenom uoči summita EU i zapadnog Balkana održanog u subotu, Međunarodna krizna skupina ocjenjuje da "postoji mala šansa da će pobjednik na skorim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pred kraj svojeg četverogodišnjeg mandata sjediti u Europskom vijeću", prenosi "Vjesnik".

ICG upozorava ipak da će to ovisiti o dvama uvjetima.

Prvi se odnosi na bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom i izručenje svih optuženih za ratne zločine, a drugi na povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku.

"U tom slučaju, Vladina očekivanja o ulasku u EU 2007. nisu sasvim neostvariva", smatraju autori ICG-ova izvješća.

Tim uvjetima, piše "Vjesnik", treba pribrojiti i obvezu ispunjavanja kopenhaških kriterija, koji se odnose na demokratski politički sustav, zasnovan na vladavini prava i poštivanju ljudskih prava, te djelotvornom tržišnom gospodarstvu koje može konkurirati europskom. Potrebno je također usvojiti i pravnu stečevinu EU-e (tzv. acquis communautaire).

Analitičari ICG-a smatraju ipak da je realnije očekivati da će Hrvatska u EU ući koju godinu kasnije.

"Vjerojatnije je očekivati da će 2007. Hrvatska dočekati pregovarajući o članstvu u EU, dok bi sam ulazak u EU mogao doći dvije ili tri godine kasnije", naglašava se u izvješću.

Međunarodna krizna skupina ističe ipak da "nijedna druga balkanska zemlja ne može računati na tako brz napredak".

"Optimistična varijanta kaže da se Srbija i Crna Gora (zajedno ili odvojeno) članstvu u EU mogu nadati najranije 2010. Slično je i s Makedonijom i Albanijom, pod uvjetom da apsolutno sve ide kako treba", ocjenjuje ICG.

"Namjera vlade Bosne i Hercegovine da u EU uđe 2009. nerealna je dok se u toj zemlji ne riješe temeljni problemi izgradnje države", navodi ICG.

Međunarodna krizna skupina (ICG) ugledna je neovisna, neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja svojim analizama i savjetima nastoji pridonijeti rješavanju kriza i sukoba u svijetu.

Pročitajte više