ICG KRITIČAN PREMA NACRTU NOVOG AFGANISTANSKOG USTAVA

Nacrt budućeg afganistanskog ustava, koji predviđa velike ovlasti predsjednika države, ne može osigurati uspostavu demokracije i zaštitu ljudskih prava, objavila je Međunarodna krizna skupina (ICG) u subotu, dan uoči početka rasprave o ustavu u Kabulu.

Skupina sa sjedištem u Bruxellesu, koja se bavi političkom analitikom, priopćila je da smatra da će predloženi ustav, koji podupiru Sjedinjene Države i koji bi trebao biti prihvaćen na tradicionalnoj afganistanskoj skupštini Loya Jirgi, "samo osigurati status quo u Kabulu".

Loya Jirga, koja je već dva puta odgođena, trebala bi početi u nedjelju.

"Ako se prihvati, novi ustav bi mogao predstavnicima vjerskih i središnjih vlasti omogućiti da ojačaju svoj položaj i akumuliraju dodatnu moć nauštrb demokratskih snaga", navodi se u izvješću skupine.

"(U ustavu) nije predviđena nikakva razumna podjela vlasti unutar nacionalne vlade, te između središnjih i lokalnih vlasti", dodaje se u izvješću.

O nacrtu novog ustava trebalo bi raspravljati 500-člana Loya Jirga, koja okuplja predstavnike svih dijelova Afganistana. Očekuje se da će se na skupštini, koja počinje s radom u nedjelju, predsjednik Hamid Karzai zalagati za veće ovlasti predsjednika, dok bi se brojni izaslanici mogli zalagati za jačanje uloge parlamenta.

Pročitajte više