ICTY: Borovčanin negira krivnju za genocid u Srebrenici

Ljubomir Borovčanin, glavni zapovjednik snaga MUPa RS koje su sudjelovale u pokolju Bošnjaka kod Srebrenice 1995., u četvrtak se na drugom pojavljivanju pred Haškim sudom izjasnio da nije kriv za zločine iz optužnice.

"Časni suče, ne osjećam se krivim", ponavljao je Borovčanin nakon što mu je predraspravni sudac Jean Claude Antonetti pročitao svaku od šest točaka optužnice.

Borovčanina (45), se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za suučesništvo u genocidu, te za istrebljenje, progon na rasnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi, ubojstva i prisilno premještanje stanovništva kao zločine protiv čovječnosti. U jednoj točki je optužen za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

U optužnici se navodi da je Borovčanin u napadu na Srebrenicu, muslimansku enklavu u istočnoj Bosni pod zaštitom UN-a, sudjelovao kao zamjenik brigade specijalne policije MUP-a RS a 10. srpnja je imenovan zapovjednikom združenih snaga MUP-a u toj operaciji.

Tereti ga se da je "počinio, planirao, poticao, naređivao i/ili pomagao i podržavao" zločine za koje je optužen, te da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu s generalom Ratkom Mladićem i drugim pripadnicima snaga VRS i MUP-a RS čija je provedba rezultirala pogubljenjem po prijekom postupku više od 7.000 muškaraca i mladića, bosanskih Muslimana iz Srebrenice.

Prema optužnici, postrojbe MUP-a pod zapovjedništvom Borovčanina bile su razmještene na području Potočara, Sandića, Krvavice i Zvornika i njihovoj okolici od 12. do 18. srpnja 1995.

Borovčanin je bio odgovoran za sve zarobljenike koji su uhićeni, pritvoreni ili lišeni života u njegovoj zoni odgovornosti, no usprkos tome on "hotimično nije spriječio pogubljenje po prijekom postupku više od 1.000 muslimanskih zarobljenika, iako je bio u mogućnosti to učiniti", stoji u optužnici.

Tereti ga se za sporadične likvidacije zarobljenih Bošnjaka na području Potočara i Bratunca, te za organizirana masovna pogubljenja na 30-ak lokacija na području općina Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Među masovnim likvidacijama koje su uglavnom vršene rafalima iz automatskog oružja, u optužnici se izdvaja jedan pokolj hladnim oružjem, istovjetan zločinima kakve su nad Muslimanima u Podrinju vršili četnici tijekom II. Svjetskog rata.

"Potočari: Dana 12. srpnja 1995., između tvornice cinka i 'Alijine kuće', pripadnici VRS-a i/ili MUP-a po prijekom postupku su, odrubljivanjem glava, pogubili približno 80 do 100 muškaraca, bosanskih Muslimana. Tijela su nakon toga odvezena kamionom."

Glavni tužitelj u predmetu Peter McCloskey na današnjoj je sjednici najavio spajanje predmeta protiv osam ili devet bivših oficira VRS-a ili MUP-a RS optuženih za pokolj u Srebernici, kojima će se suditi zajedno. Osam ih je u pritvoru ICTY-a a deveti, general Zdravko Tolimir, još je u bijegu.

(Hina) xdh ydj

Pročitajte više