ICTY: Đela Jusića ispitivao Strugarov branitelj

DUBROVAČKI skladatelj Đelo Jusić u srijedu je na suđenju umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY) odbacio tvrdnje obrane da je topničko razaranje Dubrovnika 6. prosinca 1991. bilo izazvano djelovanjem hrvatskih vojnika iz zaštićene gradske jezgre.

Svjedoka optužbe Jusića, koji je u utorak dao glavni iskaz, na današnjoj je sjednici ispitivao Strugarov branitelj Vladimir Petrović, koji je glavninu pitanja vezao uz djelovanje hrvatskih branitelja tijekom opsade Dubrovnika u jesen 1991. godine.

Jusić je negirao da su hrvatski vojnici imali položaje u Starom gradu i da su s njih borbeno djelovali, kao i da su djelovali iz hotela koje je uništila JNA. Petrović je potom ispitivao svjedoka o njegovoj trojici braće i o tome što su radili za vrijeme rata.

Odgovorivši da je Ibrica bio u Zagrebu, a Kemal i Mujica u Dubrovniku, i opisavši kontakte s njima u ratnim uvjetima, Jusić je doveo u pitanje smisao takvih pitanja, što je učinio i sudac.

Odvjetnik Petrović potom je "otvorio karte" rekavši da je uloga Mujice Jusića, Đelinog mlađeg brata, vezana uz "srž obrane". "Mujica je bio pripadnik Hrvatske vojske, sudjelovao je u brojnim borbenim operacijama i djelovao iz neposredne blizine Starog grada. Srž obrane je da se borbeno djelovalo iz Starog grada", rekao je Petrović.

Sucima je potom predočio izjavu koju je Mujica Jusić dao haškim istražiteljima u svibnju 2001., u kojoj se navodi da je u Hrvatskoj vojsci bio od listopada 1991. do 1996. godine, kao pripadnik 163. brigade i opisuje svoje djelovanje u Dubrovniku 1991.

Đelo Jusić je dosljedno negirao da je znao za ratni put svog mlađeg brata, tvrdeći kako je za to prvi puta čuje u haškoj sudnici. "To prvi put čujem od vas. Ako je bio hrvatski vojnik onda se još više ponosim njime jer je branio svoj dom i svoju djecu", rekao je.

Branitelj je dalje ispitivanje temeljio na izjavi mlađeg Jusića i unatoč protivljenju tužitelja jer svjedok o tome nema saznanja. Petrović je čitao izvode iz izjave, u kojima Mujica opisuje kako je s još četvoricom branitelja u studenom 91. zadužio teški mitraljez Browning 12.7mm, montiran na kamionu, s kojim su povremeno djelovali prema položajima JNA kod Srđa, s raznih položaja, uključujući i pakiralište kod sjevernih zidina Starog grada.

Svjedok Jusić je negirao da ima ikakva saznanja o tome. "Ako istina da se pet momaka suprotstavljalo trećoj oružanoj sili u Europi kakva je bila JNA, ona je to strašno". "Trebalo bi snimiti film o tome", rekao je Jusić dodajući kako je brat "od sada heroj u njegovim očima".

"Tek ste sada od mene, prvi put ste nakon 13 godina, saznali da je vaš brat heroj", s nevjericom je pitao odvjetnik, dovodeći u pitanje kredibilitet cijelog Jusićevog svjedočenja.

Do kraja sjednice Jusić je odgovarao, uglavnom vrlo šturo i zaobilazno, na pitanja o osobama koje su bile vojno i politički angažirane u obrani grada kao što su general Nojko Marinović, Luka Korda, Mišo Mihočević i drugi te o svojoj ulozi u kriznom stožeru.

Odvjetnik Petrović postavio je i niz tehničkih pitanja o Jusićevim video snimcima razaranja Dubrovnika koji su prihvaćeni kao dokazi optužbe. Jusićevo svjedočenje završava u četvrtak.

Pročitajte više