ICTY: Milan Babić se sutra treba izjasniti o krivnji

BIVŠI čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Babić u srijedu bi se pred Haškim sudom (ICTY) trebao izjasniti o krivnji za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja za koje ga tereti optužnica.

Na prvom pojavljivanju pred sudom 26. studenog prošle godine, Babić se odbio izjasniti o krivnji, iskoristivši mogućnost da to učini u roku od 30 dana, kako je predviđeno pravilima ICTY-a.

Predsjedavajući raspravnog vijeća, kineski sudac Liu Daqun, prvotno je odredio 15. siječnja kao datum novog Babićevog pojavljivanja pred sudom, no taj je rok prekoračen a novo ročište određeno je za 21. siječnja.

Babićev branitelj Peter Michael Mueller nagovijestio je u studenom 2003. mogućnost da se njegov klijent nagodi s tužiteljstvom i prizna krivnju. U tužiteljstvu u utorak nisu željeli odgovoriti na pitanje je li s Babićem postignut sporazum o priznanju krivnje.

Prema optužnici podignutoj 6. studenoga 2003., Babić (48) optužen je u jednoj točki za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti te u četiri točke za ubojstva, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, vjerskih i drugih civilnih objekata kao kršenje ratnog prava i običaja.

Od 1991. do 1995. nalazio se na nizu najviših dužnosti u vlastima pobunjenih Srba, pa ga optužnica navodi kao jednog od sudionika "združenog zločinačkog pothvata" čiji je cilj bilo "prisilno i trajno uklanjanje većeg dijela hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s približno jedne trećine teritorija Republike Hrvatske, kako bi on postao dio nove države pod srpskom dominacijom".

Babić je 2002. godine u Haagu svjedočio protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, teško ga optuživši da je izazvao rat u Hrvatskoj te da je nadzirao i naoružavao srpske snage.

Pročitajte više