Babić odgodio izjašnjavanje o krivnji pred Haškim sudom

BIVŠI predsjednik vlade tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) Milan Babić u srijedu se u svom prvom pojavljivanju pred Haškim sudom nije izjasnio osjeća li se krivim za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj u 1991. i 1992. godini, a njegov odvjetnik najavio je kako će njegov branjenik to učiniti kasnije.

Babić se ne bi izjasnio u ovom trenutku nego bi to učinio kasnije, kazao je njegov odvjetnik Peter Michael Mueller.

Pravila Haškog suda omogućavaju da se optuženik izjasni o krivnji najkasnije u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom, a ukoliko to ne učini u tom roku suci umjesto njega unose da se izjasnio kako se ne osjeća krivim.

Obzirom da 30-i dan pada u vrijeme blagdana, u kojima je Sud zatvoren, sudac Amin el Mahdi koji je vodio prvo pojavljivanje odredio je da se to učini do 15. siječnja slijedeće godine.

Haški sud optužio je bivšeg vođu kninskih Srba Milana Babića po jednoj točki optužnice za zločine protiv čovječnosti i četiri točke za povrede ratnog prava i običaja počinjene od 1. kolovoza 1991. do 15. veljače 1992. godine progonom većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva na području Hrvatske.

Babića se u optužnici, koju je sud objavio prošlog utorka, tereti za etničko čišćenje počinjeno u okviru zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etnički očišćene dijelove Hrvatske, koji su zauzimali oko trećine njezina teritorija, uklopiti u državu pod srpskom dominacijom.

U optužnici se navodi da su u tom zajedničkom zločinačkom pothvatu sudjelovali, uz Babića tada premijera tzv. RSK, i Slobodan Milošević, Milan Martić, Goran Hadžić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Vojislav Šešelj, Blagoje Adžić i Ratko Mladić.

Progon stanovništva, tvrde tužitelji, počinjen je istrebljenjem ili ubojstvima stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila u Dubici, Cerovljanima, Baćinu, Saborskom, Poljanku, Lipovači, Škabrnji, Nadinu i Bruškoj, zatim nezakonitim zatočenjima stotina ljudi, deportacijom ili prisilnim premještanjem gotovo svog hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s područja tzv. RSK te razaranjem imovine i drugih javnih i vjerskih objakata.

Milan Babić bio je u prosincu prošle godine svjedok haškog tužiteljstva na hrvatskom dijelu suđenja protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Haški sud nije želio otkriti gdje je Babić boravio od tog svjedočenja do svoga prvog pojavljivanja pred Sudom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara