ICTY: Miloševićev vještak opovrgavao optužbe za pokolj u Račku

Forenzičar Slaviša Dobričanin, svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću u petak je opovrgavao navode optužnice o ubojstvu 40 Albanaca u kosovskom selu Račak u siječnju 1999., koji optužba tretira kao tipičan masovni pokolj kakve su srpske snage činile na Kosovu.

Svjedok Dobričanin je kao ravnatelj Instituta za sudsku medicinu u Prištini u siječnju 1999. sudjelovao u obdukciji leševa iz Račka, koju je proveo zajednički tim patologa iz Srbije i Finske.

Kazao je da obdukcijom nisu pronađeni znakovi strijeljanja koji nastaju kada se puca iz blizine i s jednog mjesta, nego dokazi da je riječ o žrtvama oružanog sukoba.

"Samo na dva tijela nađeni su tragovi baruta, koji su dokaz pucanja s udaljenosti manje od dva metra, dok su ostali ubijeni s distance.

Raspored rana i ulazni kanali govorili su da se na njih nije pucalo s jednog mjesta, što karakterizira egzekuciju, već da su poginuli u borbi", kazao je Dobričanin.

Svjedok je prije sugerirao da se radilo o pripadnicima seoske straže OVK, a ne o nenaoružanim civilima kao u optužnici.

Srpski i finski patolozi, po njegovim su riječima, imali posve jednake nalaze, no na upit sudaca jesu li Finci potpisali izviješće, kazao je da nisu ali da ne zna zašto. Objasnio je da je detaljno izviješće o obdukciji ostalo na institutu u Prištini iz kojega je on izbačen u lipnju 1999., pod prijetnjom oružja.

Milošević je iskoristio priliku da upozori kako su, za razliku od tužitelja, njemu i svjedocima obrane nedostupni mnogi arhivi.

Na njegovo pitanje o tome kako je voditeljica finskih patologa Helen Ranta na suđenju dala iskaz u prilog optužbe, Dobričanin joj je osporio stručnost jer je stručnjak za sudsku stomatologiju dok je ostale nazvao "patolozima svjetskog glasa".

"Ona ni u jednom trenutku nije sudjelovala u obdukciji, niti je potpisivala izvještaje", kazao je svjedok.

Suci su svjedoku postavili neuobičajeno puno pitanja, a tužitelji su prosvjedovali zbog toga što im nije najavljen iskaz Dobričanina, te najavili da će tražiti odgodu protuspitivanja.

Pokolj u Račku 15. siječnja 1999. poslužio je, po riječima svjedoka, kao "okidač za NATO-ovo bombardiranje SRJ".

Račak je prvi od slučajeva masovnih pokolja koji se opisuje u točkama 3. i 4. optužnice za Kosovo, koje bivšeg jugoslavenskog predsjednika terete za ubojstva kao zločine protiv čovječnosti.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se idućeg utorka.

(Hina) xdh ydgk

Pročitajte više