ICTY odbacuje optužbe zbog nagodbi s osumnjičenima

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbacuje kao potpuno neutemeljene optužbe zbog nagodbe s bivšim časnikom vojske bosanskih Srba Draganom Obrenovićem optuženim za ratne zločine počinjene u Srebrenici, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ureda ICTYa u Sarajevu Refik Hodžić.

On je kazao kako su optužbe na račun ICTY-a odnosno Ureda tužitelja zbog postizanja nagodbe s Obrenovićem kao i prethodno s Momirom Nikolićem rezultat nepoznavanja pravnog sustava po kojemu radi Tribunal ali i neshvaćanja ogromne važnosti priznanja krivnje ove dvojice sudionika masakra nad Bošnjacima Srebrenice.

Udruga "Žene Srebrenice" prethodno je oštro osudila nagodbu tužiteljstva s Obrenovićem koji je nakon priznanja krivnje sada optužen za zločine protiv čovječnosti dok su ostale točke optužnice povučene. Tužiteljstvo je pristalo tražiti za Obrenovića kaznu zatvora u rasponu od 15 do 20 godina.

Obitelji srebreničkih žrtava drže kako je ovakvim nagodbama "Tribunal izgubio legitimitet koji je imao jer je svoju funkciju podredio trgovini glavama naše ubijene djece a ne borbi za pravdu". Udruga "Žene Srebrenice" drži kako se ovime zapravo pokušava umanjiti odgovornost najviših predstavnika vojne i političke vlasti bosanskih Srba za zločin u Srebrenici.

Sarajevski mediji također su se obrušili na tužiteljicu Carlu del Ponte uz tvrdnje kako je riječ o potpuno neprimjerenim dogovorima.

Glasnogovornik sarajevskog ureda ICTY-a drži međutim kako ovakva reagiranje proistječu iz nepoznavanja okolnosti pod kojima optuženi priznaju krivnju kao i posljedica koje iz toga slijede.

Prije svega, riječ je o nepoznavanju instituta priznanja krivnje kakvoga poznaje anglo-saksonski pravosudni sustav ali i o nedovoljnoj informiranosti o tome što takvo priznanje zapravo znači, tvrdi on. "Priznanje Dragana Obrenovića a prije toga Momira Nikolića temelj su za uspostavu konačne istine o tome što se zbilo u Srebrenici", kazao je Hodžić.

On podsjeća kako je Obrenovićevo izjašnjavanje o krivnji rezultiralo i izjavom u kojoj se na dvadesetak stranica detaljno iznose činjenice o okolnostima i osobama koje su sudjelovale u masakru nad više od 7.000 Bošnjaka Srebrenice.

"Ta izjava također sadrži imena dvadeset osoba koje su izravno bile uključene u ta zbivanja a protiv kojih još nije podignuta optužnica", istaknuo je Hodžić dodavši kako bi u svakoj zemlji ona bila dostatan povod pravosuđu da poduzme mjere kako bi se ti ljudi pronašli i ispitali.

Hodžić cijeni kako nakon priznanja i izjašnjavanja Obrenovića i Nikolića više nitko neće moći krivotvoriti istinu o onome što se zbilo u Srebrenici u srpnju 1995. godine kao što je to prošle godine pokušala Vlada Republike Srpske.

U tom je izvješću, kojega su svi međunarodni i domaći dužnosnici ocijenili "sramnim", vlada bosanskih Srba potpuno relativizirala odgovornost za počinjene zločine i pri tom broj ubijenih ograničil na svega nekoliko stotina.

(Hina) rm sb

Pročitajte više