ICTY odbio zahtjev za oslobađanjem Martića

SUDSKO vijeće haškoga suda odbacilo je zahtjev odvjetničkog tima obrane Milana Martića koje je od suda tražilo oslobađanje njihovog branjenika, bivšeg lidera pobunjenih Srba u Hrvatskoj, prenosi B92.

Predsjedavajući sudac Bakone Justice Moloto rekao je da su "dovoljni" dokazi optužbe da je bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine sudjelovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo uklanjanje Hrvata sa okupiranog teritorija, a koji je potom trebao biti uključen u novu srpsku državu.

Prema dokazima optužbe, kazao je sudac, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a Martić je u razgovoru s jednim svjedokom i sam potvrdio da je cilj poduhvata stvaranje jedne svesrpske države.

Tužiteljstvo je pružilo dovoljno dokaza da je Martić imao efektivnu kontrolu nad postrojbama "RSK" koje su činile zločine, a djelovanja je koordinirao u bliskom kontaktu sa čelnicima Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije Jovicom Stanišićem i Frankom Simatovićem Frenkijem, konstatirao je Moloto.

I.K.

Pročitajte više