ICTY ODGODIO SUĐENJE STRUGARU, TVRDI NJEGOV ODVJETNIK

General bivše JNA Pavle Strugar neće ovih dana otputovati u Den Haag jer mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odgodio suđenje, rekao je u četvrtak novinarima u Podgorici njegov odvjetnik Goran Rodić. L



"Posjedujemo dvije odluke Sudbenog vijeća, prvu da se suđenje odgađa, a drugu da i dalje ostaje na snazi privremeni boravak Strugara na slobodi", kazao je Rodić podgoričkoj agenciji MINA.

Međutim, srbijanski su mediji prenijeli u četvrtak izjavu glasnogovornika ICTY-ja Jima Landalea da će suđenje optuženom Strugaru ipak početi 9. listopada.

Pavle Strugar i još trojica oficira bivše JNA (Vladimir Kovačević, Miodrag Jokić i Milanom Zecom) optuženi su za kršenje ratnih prava i običaja i kršenje Ženevskih konvencija o zaštiti civila u vrijeme rata tijekom napada na Dubrovnik. Otužnica ih tereti za ubojstvo 43 civila tijekom granatiranja Dubrovnika i njegove okolice 1991. te za neopravdano i namjerno uništavanje povijesnih spomenika. Jokić je priznao krivicu, a Kovačević čeka izručenje ICTY-ju. Sud je oslobodio Milana Zeca zbog nedostatka dokaza.



Pročitajte više