ICTY: Odgođeno izricanje presude Milanu Babiću

HAŠKI sud (ICTY) odgodio je izricanje presude bivšem političkom čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj, Milanu Babiću, zakazano za ponedjeljak 7. lipnja, objavljeno je u četvrtak na web stranici ICTY-a.

U prioćenju se navodi da je raspravno vijeće do daljnjeg odgodilo izricanje presude Babiću i da će javnost biti pravodobno izviještena o "budućem razvoju događaja u tom predmetu".

Optužnica protiv Babića, nekadašnjeg premijera i predsjednika pobunjeničke srpske paradržave u Kninu 1991-95., podignuta je 17. studenoga 2003. a krajem istog mjeseca dobrovoljno se predao ICTY-u, s kojim je već od ranije kao svjedok surađivao.

Na temelju nagodbe s Tužiteljstvom, 27. siječnja 2004. godine, Babić je priznao krivnju za zločin protiv čovječnosti počinjen progonom Hrvata s područja tzv. SAO Krajine 1991-92. a Tužiteljstvo je odustalo od pet ostalih točaka optužnice i za Babića predložilo maksimalnu kaznu do 11 godina zatvora.

Babić je u srijedu, na sjednici zatvorenoj za javnost počeo svjedočiti na haškom suđenju Momčilu Krajišniku, članu političkog vodstva bosanskih Srba, optuženom za genocid nad Bošnjacima.

Očekuje se da će se njegovo svjedočenje protegnuti i na idući tjedan, budući da se odvija na temelju njegovog pisanog iskaza na 1.100 stranica koji su podnijeli tužitelji.

Odgoda izricanja presude vjerojatno je povezana s njegovim svjedočenjem protiv Krajišnika, poglavito zbog činjenice da raspravnim vijećima u oba postupka predsjeda sudac Alphons Orie.

Babić je kao svjedok optužbe krajem 2002. dva tjedna svjedočio na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, potvrdivši ključne navode njegove optužnice za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, a dijelom i u BiH.

Nakon iskaza na suđenju Krajišniku, Babić bi trebao biti i krunski svjedok optužbe na suđenju Milanu Martiću, bivšem vođi kninske milicije i paravojske, čiji će početak ICTY odrediti na jesen.

U nagodbi s Tužiteljstvom obvezao se i na svjedočenje protiv čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ukoliko dođe do njihovog uhićenja i suđenja u Haagu.

Pročitajte više