ICTY: Otvoreno pitanje sukoba interesa branitelja Ivice Rajića

NA STATUSNOJ konferenciji u postupku Haškog suda (ICTY) protiv bosanskog Hrvata Ivice Rajića, u četvrtak je otvoreno pitanje sukoba interesa kod odvjetnika Željka Olujića koji, uz Rajića, brani i bivšeg ministra obrane Herceg-Bosne Brunu Stojića u srodnim predmetima.

Predstavnik Tajništva izvijestio je predraspravnog suca Liu Daquna o tome da je pitanje mogućeg sukoba interesa kod Rajićeva branitelja postavljeno na prvom pojavljivanju pred sudom Jadranka Prlića, Brune Stojića i četvorice Hrvata iz BiH 6. travnja.

Sudac Liu je kazao da s time nije upoznat ali smatra kako bi do sukoba interesa moglo doći ako bi jedan od branjenika priznao krivnju ili okrivio onoga drugog.

"Tužiteljstvo je ozbiljno zabrinuto da bi mogao postojati sukob interesa", očitovao se tužitelj Kenneth Scott.

Odvjetnik Olujić je objasnio kako je o svemu razgovarao s Rajićem i Stojićem ali da oni traže da ih on i dalje zastupa.

"Oni inzistiraju na tome da ih moja malenkost brani pred ovim sudom", kazao je Olujić, dodajući kako bi se on prvi povukao iz jednog od predmeta ako dođe do sukoba interesa.

Tajništvu je predao pisane izjave Rajića i Stojića te pravno tumačenje sukoba interesa, rekao je, napominjući kako u konkretnom slučaju takav sukob ne postoji.

"Pravo da izabere odvjetnika je sveto pravo okrivljenika, to nije pravo ni suda ni tužitelja", kazao je Olujić.

Sudac se suglasio da kod toga treba poštovati volju optuženog ali je najavio da će se prije donošenja odluke posavjetovati s tajnikom suda Hansom Holhiusom, koga će tražiti da kontaktira optužene.

Na statusnoj konferenciji, koja se održava svakih 120 dana kada nema drugih ročišta u predmetu, sudac Liu je objavio da je vijeće primilo podnesak obrane kojim se pobijaju navodi izmijenjene optužnice i odgovor optužbe, te da je 27. travnja odlučilo "zatražiti od tužiteljstva da u roku od 30 dana razjasni očite nedosljednosti vezane uz broj žrtava u paragrafima 16. i 17.".

Rajić je optužen za napad snaga HVO-a pod njegovim zapovjedništvom na bošnjačko selo Stupni Do, kod Viteza, 23. listopada 1993. U spomenutom paragrafu 16. navodi se da je u napadu ubijen najmanje 31 civil uključujući žene i djecu, a u idućem da je bilo 37 ubijenih.

Tužitelj Scott je kazao da će optužba dati traženo razjašnjenje i da nema potrebe za novu izmjenu optužnice.

Ivica Rajić uhićen je u Splitu 5. travnja 2003., osam godina nakon podizanja optužnice, a u pritvoru ICTY-a je od 24. lipnja 2003.

(Hina) xdh yrt

Pročitajte više