ICTY: Po ruskom generalu SAD je 1997. imao plan napada na SRJ

UMIROVLJENI ruski general Leonid Ivašov, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), rekao je u utorak da je Moskva još 1997. znala za planove napada SAD-a na SRJ.

"Sjedinjene Države su 1997. godine imale plan vojne operacije protiv Jugoslavije. Imali smo podatke o planu da se uništi zemlja i vodstvo SRJ radi odcijepljenja Kosova", rekao je Ivašov, dodajući kako je Moskva imala i podatke o sastavu OVK, logorima za obuku u Albaniji i prebacivanju oružja na Kosovo.

Ivašov je vodio Upravu za međunarodnu vojnu suradnju ruskog Ministarstva obrane, a 1998./1999. bio je zadužen za praćenje i analizu stanja na Kosovu i informiranje predsjednika Rusije.

Rusi su svoja saznanja iznosili na bilateralnim sastancima sa SAD-om predlažući mirno rješenje krize i zajedničku akciju NATO-a, Rusije i SRJ, no prijedlozi su im odbijeni, kazao je svjedok.

Govoreći o formiranju OVK-a, Ivašov je rekao da su sredstva za to osiguravana uglavnom od trgovine drogom pri čemu se albanska mafija povezivala s međunarodnom mafijom, uključujući i onu s Kavkaza.

Ocjenjujući kosovsku politiku Miloševića, s kojim se u to vrijeme sastao sedam puta, Ivašov je rekao da "Milošević nije govorio o represiji već o planovima za uspostavu mira u regiji i pravima Albanaca na određeni nivo autonomije".

Govoreći o pokolju u selu Račak u siječnju 1999., koji je bio jedan od povoda za intervenciju NATO-a, Ivašov je kazao kako su ruski članovi Verifikacijske misije OESS-a sumnjali u izvješće koje je sastavio njezin predsjednik, Amerikanac William Walker.

Kazao je kako su tijekom bombardiranja NATO-a intenzivirane akcije OVK-a, da su obvještajci NATO-a surađivali s OVK-om, te da su u Moskvi zaključili kako su oni saveznici.

Za egzodus više od 600 tisuća albanskih izbjeglica s Kosova, Ivašov je rekao da ga je organizirao OVK.

Na sastanku ruskog vojnog vrha 5. svibnja 1999. zaključeno je da se Kosovo i teritorij SRJ koriste za testiranje novih vrsta streljiva, uključujući i ono s osiromašenim uranom, dodao je.

Tužitelj Geoffrey Nice prigovorio je zbog činjenice da se iskaz Ivašova temelji na povjerljivim informacijama koje optužbi nisu dostavljene.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson tražio je od Miloševića da preformulira više svojih sugestivnih pitanja, upozorivši ga da inače odgovori nemaju dokaznu vrijednost.

Prije Ivašova iskaz je završio bivši sovjetski premijer Nikolaj Rižkov, koji je optužio SAD da su se 1998/99. poslužile "albanskim teroristima OVK" za ostvarenje svojih geopolitičkih ciljeva.

Generala Ivašova u srijedu će protuispitati tužitelj Nice.

Milošević je optužen za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Na suđenju koje traje od 12. veljače 2002., dokazni postupak obrane počeo je 31. kolovoza ove godine.

Pročitajte više