ICTY: Početak suđenja Seferu Haliloviću 24. siječnja

SUĐENJE umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima u dolini Neretve 1993. godine, počet će 24. siječnja, potvrđeno je u utorak na statusnoj konferenciji u Haškom sudu (ICTY).

"Ovo je prva statusna konferencija na ICTY-u u ovoj godini i posljednja u ovom predmetu uoči početka suđenja 24. siječnja", rekao je predraspravni sudac O-Gon Kwon.

Na konferenciji su razmotrena preostala neriješena pitanja u predmetu vezana uz najavljenu manju izmjenu optužnice, promjenu broja svjedoka, obznanjivanja izjava svjedoka optužbe i druga.

Sudac je dao tužiteljima rok od sedam dana za podnošenje izmijenjene optužnice. Tužitelj Ekkehard Withopf najavio je izvođenje 46 svjedoka, od kojih će osam dati samo pisani iskaz.

Halilović (53), bivši ministar u vladi BiH, optužen je zbog ubojstva 62 hrvatska civila i jednog zarobljenog vojnika HVO-a u selima Grabovica i Uzdol 8.-16. rujna 1993., koja su počinile snage Armije BiH pod njegovim zapovjedništvom.

Optužnica ga u jednoj točki tereti po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja.

Halilović, načelnik Glavnog stožera Armije BiH i član ratnog predsjedništva BiH, u kolovozu 1993. imenovan je zapovjednikom operacije "Neretva 93" s ciljem zauzimanja teritorija u rukama HVO-a od Bugojna do Mostara.

Tijekom te operacije počinjeni su neki od najtežih zločina nad Hrvatima, koje Halilović prema optužnici nije spriječio niti kaznio počinitelje. Na dan 8. rujna u Grabovici su ubijena 33 hrvatska civila, među kojima i cijele obitelji, a 15. i 16. rujna u Uzdolu 29 civila Hrvata i jedan zarobljeni vojnik HVO-a.

Pročitajte više